På Microsofts årlige TechEd-konferanse la programvareselskapet frem sin halvårlige sikkerhetsrapport.
Rapporten er laget med utgangspunkt i alt som rapporteres av infeksjoner og ondsinnet kode fra Microsofts sikkerhetsprodukter som kjører mange millioner PC-er.
Den utarbeides på verdensbassis, men Microsoft bryter den ikke ned i detalj på alle land. Likevel har de hentet ut statistikken for lille Norge.
- Vi har sett en vekst i Norge på 46 prosent, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.
Det vil si at det er 46 prosent flere maskiner som er infisert med ondsinnet kode, eller såkalt "Potential Unwanted Software" (PUS). Sistnevnte er en bransjebeskrivelse av programvare som ikke nødvendigvis inneholder noe ondsinnet, men som har funksjonalitet som ikke er ønsket av ihvertfall endel brukere.
Microsoft har utarbeidet en liste over de mest plagsomme infeksjonene i Norge, og den toppes av Zlob med 72.833 infeksjoner som måtte renses.
De 25 mest plagsomme infeksjonene utgjør 78,4 prosent av alle infeksjonene på norske maskiner. 3 av 10 på listen er regelrett ondsinnet kode, mens de resterende 70 prosent er potensielt uønskede programmer.
Sett i forhold til verden forøvrig, ser det ikke så ille ut i Norge. For hver tusende maskin er 8,3 infiserte. Det er litt bedre enn verdenssnittet på 10,0, men det er langt bak ledende Japan som er nede på 1,8.
Som en generell tommelfingerregel skriver Microsoft at utviklingsland sliter mer med infeksjoner enn landene som i lengre tid har hatt stor utbredelse av datasystemer.
Noe av det kan trolig forklares med at de ikke i samme grad kan bytte ut gamle systemer med nye og sikrere produkter, selv om de på den annen side heller ikke har veldig gamle løsninger.
Rapporten viser også at antall infeksjoner går ned på nyere systemer, og alle Vista-baserte systemer utsettes for langt færre infeksjoner enn Windows XP med siste Service Pack installert.
Her kan du laste ned rapporten i sin helhet.