KARRIERE

Flere vil studere telemedisin i Tromsø

Ieva Vitola fra Latvia er blant flere utlendinger som har studert telemedisin i Tromsø.

14. juni 2007 - 07:44

To år etter oppstarten av master-programmet i telemedisin er de første studentene ferdig. 11 studenter tar nå eksamen i dette framtids-studiet, som er et samarbeid mellom Universitetet i Tromsø og Nasjonalt senter for telemedisin (NST).

Av de 11 studentene som nå er ferdige på det første kullet med masterstudenter kommer ni stykker fra Norge, mens en er fra Latvia og en fra Russland. På det andre kullet, som startet høsten 2006, er det et mye sterkere internasjonalt preg. Der kommer bare to stykker fra Norge, mens de andre er fra Bangladesh, India, Zimbabwe, Nepal og Filippinene. Det betyr igjen stor internasjonalt spredning av kunnskap om telemedisin.

Ieva Vitola fra Latvia er blant dem som har tatt masteroppgave i telemedisin, og Vitola skrev om utviklingen av elektroniske legemiddelkort. Hun ser for seg gode muligheter for å ta i bruk flere telemedisinske tjenester i hjemlandet Latvia.

Ieva Vitola er en av avgangsstudentene på studiet. Nå tar hun kunnskapen og masteroppgaven tilbake til hjemlandet Latvia, som har hatt veldig lite fokus på telemedisin til nå.

På studiet i Tromsø har hun fordypet seg i samspillet mellom mennesker og teknologi. Hva skjer i en organisasjon når du tar i bruk ny teknologi og hvordan påvirker det den menneskelige kontakten?

- Sannsynligvis er jeg den første i Latvia med kompetanse på telemedisin, forteller Vitola til Nasjonal Telemedisin (NST), som er både spent og gleder seg til å begynne å spre informasjon om telemedisin fra jobben på Stradini Clinical University Hospital i Riga.

- Jeg ser for meg at områder som teleradiologi og elektroniske pasientjournaler kan bli veldig nyttige i Latvia for å bedre kommunikasjonen i helsevesenet, forteller hun.

Eva Gjerdrum ved NST har vært medlem i programstyret for studiet siden oppstarten høsten 2005. Hun forteller at mastertilbudet ble opprettet for å dekke en økende etterspørsel etter en slik utdanning, både nasjonalt og internasjonalt.

- Studiet har to studieretninger. Den ene er for teknologer og konsentrerer seg om utvikling og anvendelse av ny teknologi. Den andre retningen er for helsearbeidere og fokuserer på teknologiforståelse, anvendelse av telemedisin og rammevilkår for bruk av ny teknologi i helsevesenet, som jus, sikkerhet og organisasjon, sier hun.

Nyutdannede telemedisinere klare for nye utfordringer. Fra venstre Frode Brataas, Ieva Vitola, Kristoffer Røed, Harald Igesund, Sindre Wetting, Odd-Arne Olsen, Anders Baardsgaard og Gudleif Aronsen. Foto: Jan Fredrik Frantzen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.