Flertallet helt åpne for hackere

En fersk undersøkelse forklarer hvorfor hackere og virusforfattere kan herje så fritt.

18. des. 2003 - 10:51

Den svenske Post- och telestyrelsen har gjennomført en undersøkelse som avslører hvor dårlig det står til med sikkerheten hos private brukere.

Undersøkelsen, gjennomført med et representativt utvalg, viser at så mange som en tredjedel (34 prosent) av svenske Internett-brukere mangler virusbeskyttelse. En av fire forteller at de har blitt rammet av virus. Av alle Internett-brukere i Sverige er det bare en av tre som har brannvegg (34 prosent).

Blant bredbåndsbrukerne står det litt bedre til, men fortsatt har 19 prosent ingen form for antivirusprogramvare og hele 40 prosent mangler en brannvegg.

– Vi har ikke tilsvarende undersøkelser i Norge, men det er ingen faktorer eller årsaker som tilsier at situasjonen er annerledes i Norge enn i Sverige, sier Steinar Wigtil, utviklingssjef i det norske sikkerhetsselskapet Norman, til digi.no

Wigtil påpeker at alle sikkerhetsproblemene de siste årene har fått de større bedriftene til å fokusere på sikkerhet. Men spredningen av Internett og særlig bredbåndslinjer har skapt nye jaktmarker for virusforfatter og hackere.

- Mangelen på sikkerhet hos privatpersoner bidrar tungt til sikkerhetsproblemene på Internett, mener utviklingssjefen.

Han tror de tallene er enda høyere enn hva undersøkelsen fra det svenske Post- och telestyrelsen viser.

– Tallene er trolig enda høyere, for mange vet ikke og svarer nok ja i stedet for å innrømme uvitenhet eller manglende kunnskaper, mener han.

Wigtil gir et eksempel på hvorfor han tror for mange har svart ja.

– Alle nye Fujitsu Siemens-maskiner kommer med vår sikkerhetspakke. Brukerne ser vårt ikon og tror nok at systemet er installert og de er beskyttet, men det stemmer ikke. De må selv installere systemet, forteller utviklingssjefen.

- Vi regner med at det er ganske mange private maskiner som er kapret som spam-roboter og deltar i DOS-angrepet. Det er særlig bredbåndsbrukere som lar kraftige maskiner stå på døgnet rundt.

Wigitil påpeker at selv brukere som har installert sikkerhetssystemer, sliter.

– Mange forstår ikke systemmeldingene, særlig de fra brannveggen og sier enten alltid ja eller skrur systemet av. Dette er nok ikke bare tilfelle for private brukere, men også mange små og mellomstore bedrifter som mangler IT-sjefer.

Tallene skjuler også et annet problem.

– Mange svarer nok at de er beskyttet mot virus, men har systemer som ikke er oppdatert på ett år og da er beskyttelsen fullstendig verdiløs. Nytteverdien faller fort dersom du ikke oppdaterer. Disse brukerne oppdaterer heller ikke raskt nok når de kommer nye virus.

Den eneste løsningen på antivirus er selvoppdaterende systemer, mener Wigtil. Men dagens brannvegger er dessverre ikke så brukervennlige - du må forstå litt for å kunne sortere ønsket og uønsket trafikk, påpeker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.