DIGITALISERING

Flygeleder-digitalisering utsatt til 2028

Avinors digitaliseringsprosjekt utvides og tar lenger tid. Nå strykes innflyvning og Nord-Norge fra de opprinnelige planene. Budsjettet forblir det samme.

Ferdigstillelsen av Avinors digitaliseringsprosjekt er forskjøvet til 2028. Bildet viser flytårnet på Værnes lufthavn. Endringer i planene har gjort at kun Sør-Norge sør for Trondheim er med i det nåværende digitaliseringsprosjektet.
Ferdigstillelsen av Avinors digitaliseringsprosjekt er forskjøvet til 2028. Bildet viser flytårnet på Værnes lufthavn. Endringer i planene har gjort at kun Sør-Norge sør for Trondheim er med i det nåværende digitaliseringsprosjektet. Foto: Gorm Kallestad/NTB
16. juli 2024 - 07:12

Digitaliseringen av flygeledertjenesten skulle egentlig tas i bruk fra 2018, men ble forsinket til 2025, skriver Dagens Næringsliv. Det nye kommunikasjonssystemet mellom flygeledere og fly er nå utvidet, og det gjør at noen deler må vente til etter 2028. Blant annet vil moderniseringen kun gjelde lufthavner sør for Trondheim.

– Vi jobber fortsatt etter rammen på 2,7 milliarder kroner og ferdigstillelse i april 2028, skriver teknologidirektør Lars Vågsdal i Avinor i en epost til avisen.

DN skriver at rammen på de 2,7 milliarder kronene også gjelder et risikopåslag på 600 millioner kroner. Avinor sier at prosjektet «Fremtidens ATM-system» (FAS) er blitt mer omfattende og komplisert gjennom årenes løp.

– Nord-Norge og innflyvning var tidlige elementer i et forprosjekt som på det tidspunktet var på skissestadiet, og som aldri har vært del av det vedtatte prosjektet fra 2022. I denne fasen ble det også redegjort for at et fremtidig ATM-system bare i begrenset grad kunne spesifiseres detaljert, fordi konsepter og teknologistøtte da var gjenstand for pågående forskning og utvikling, skriver Vågsdal.

Samsung har et kraftig bedret resultat. Her er folk utenfor en Samsung-butikk i bydelen Gangnam i Seoul i dag.
Les også

Tidoblet resultatet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.