Tirsdag ved børsslutt klokken 16.30 i neste uke faller avgjørelsen.
Da løper fristen ut for milliardbudet det kinesiske investeringsselskapet Golden Brick har lagt inn på norske Opera Software.
Budgiverne har fått aksept fra 72,7 prosent av aksjonærene, viser en børsmelding sendt ut i går. Det er i tilbudet lagt inn forbehold om at minst 90 prosent må akseptere. Fristen til uken er endelig.
Det gjenstår følgelig noe for å oppnå betingelsene, som er avgjørende for at kineserne skal gjennomføre kjøpet og ta nettleserselskapet av Oslo Børs.
14. april ble det for øvrig varslet at akseptgraden var på 72,19 prosent.
Golden Brick, inkludert de to kinesiske internettselskapene Kunlun og Qihoo, gir i dagens børsmelding uttrykk for at de er overbevist om at oppkjøpet går igjennom, gitt at tilstrekkelig mange aksjonærer godtar budet.
Operas styreleder Sverre Munck virket lite bekymret da han ga en oppdatering om prosessen, under selskapets kvartalspresentasjon i forrige uke. Han ga da uttrykk for at det var grunn til å vente at akseptgraden vil øke fram mot 24. mai.
Det er han ikke alene om å mene.
– Aksjonærene har ingen incentiver for å akseptere før siste frist. Sånn sett kan man si at 72 prosent er overraskende høyt, sier IT-analytiker Håvard Nilsson i Carnegie til digi.no.
Nilsson vedgår at det er altfor tidlig å spekulere i om Opera-oppkjøpet går i vasken.
Ifølge ham krever oppkjøpet godkjennelse fra flere regulatoriske myndigheter, både i Kina og USA, som ennå ikke har sagt sitt. Dersom man forplikter seg til å selge, så låser man aksjene inntil de prosessene er avklart.
Det er drøyt tre måneder siden det kinesiske investeringsdonet la inn et bud på 71 kroner per aksje, noe som verdsatte Opera Softwares totale aksjekapital til 10,5 milliarder kroner. Kursen før aksjen ble suspendert fredagen før var på 48,77 kroner. Verdien hadde da falt 3,5 prosent siden årsskiftet og var halvert de siste 12 månedene.
- Kan bli dramatisk: Budgiveren planlegger enorme Opera-kutt
Nilsson ønsker ikke å røpe sitt kursmål til oss dersom oppkjøpet går i vasken, men sier helt generelt:
– Da vil alt gå tilbake til business as usual og markedet vil prise inn butikken slik den er i dag.
Ellers kan det legges til at det har vært stor volatilitet eller bevegelse i Opera-aksjen siste halvannet måned.
I denne perioden har aksjen falt fra 68 til nå 62 kroner, men har også vært innom 58 kroner. Dette med investorer som trolig spekulerer i at oppkjøpet går igjennom, eventuelt at flere budgivere melder seg.