Alle de vanligste nettleserne har i dag støtte for faner. Ifølge Wikipedia var Opera 4 den første nettleseren som kom med dette, da den ble lansert i 2000. Fanene gjør det mulig å bla mellom ulike websider som er åpnet inne i det samme nettleservinduet.
Nå tar flere til orde for at fanenes æra bør avvikles. Fanene har rett og slett blitt for populære. I begynnelsen etter at fanene kom, var det vanlig at man åpnet en håndfull sider i nettleseren, kanskje så mye som ti. Nå er det ikke uvanlig å ha 20 eller flere åpne faner på en gang i nettlesere, noe som gjør det stadig vanskeligere å holde oversikt over fanene og websidene de viser.
Oliver Reichenstein og Aza Raskin har begge lagt fram forslag som viser en framtidig Firefox-utgave uten dagens faner. Raskin er forøvrig ansvarlig for brukeropplevelser ved Mozilla Labs.
Reichenstein skriver i dette blogginnlegget at i stedet for å strukturere nettleseren for å holde skjermen ryddig for øyeblikket, bør man strukturere den som et multimedie-filssystem. Han trekker paralleller med hvordan Apples iTunes presenterer innholdet, med forhåndsdefinerte mapper.
- Til tross for sine mangler, gjør iTunes en bra jobb som et multimedie-filsystem. I mitt bibliotek med titusenvis av sanger, tar det meg aldri mer enn fem sekunder å finne den sangen jeg ser etter. Jeg ønsker å finne websidene mine så raskt som det. Hvis du kombinerer søk, i adressefeltet, og bevisst sorter gjennom filstrukturen, bør ting bli raskt og enkelt, skriver Reichenstein.
Inspirert av Reichensteins forslag, samt av Firefox-utvidelsen Tree Tabs, har Raskin presentert et forslag hvor man skyver fanene ut på siden av nettleseren.
Den kanskje viktigste grunnen til å gjøre dette, er de aller fleste benytter en skjerm som er bredere enn den er høy. Den vertikale plassen er altså den største begrensningen.
Raskin mener man også må ta hensyn til at nettleseren i stadig større grad blir et sted hvor man kjører applikasjoner som man stadig kommer til å bruke på nytt. Designen som Raskin presenterer på denne siden tar hensyn til å at det er en håndfull slike applikasjoner som brukeren alltid ønsker å finne på det samme stedet, uansett om de for øyeblikket er aktive eller ikke.
Raskin ser også for seg at nettleseren er utstyrt med noen smarte startsteder som er sentrert rundt brukeren vaner og brukerens venner.
Han vil ikke gå helt bort fra faner, men mener at fanene for eksempel må kunne grupperes etter domene for enklere å kunne gjenfinnes.
Raskin foreslår dessuten arbeidsflater hvor man kan trekke over sider og applikasjoner man arbeider med for øyeblikket, slik at de kan oppbevares samlet på en trygg måte.
Forslagene til både Reichenstein og Raskin selvfølgelig ikke mer enn nettopp forslag, men de er likevel et tegn på at det er på tide at nettlesere i større grad tilpasses måten brukerne i dag benytter den.