Joint Photographic Experts Group, organisasjonen som står bak blant annet det særdeles mye brukte bildeformatet JPEG, etablerte nylig et personvern- og sikkerhetsinitiativ som potensielt innebærer at JPEG-bilder kan utstyres med støtte for digital rettighetsstyring (DRM – Digital Rights Management).
Utfordringer
I pressemeldingen til Joint Photographic Experts Group oppgis det flere utfordringer som man mener å kunne løse ved på ta i bruk DRM.
Den ene handler om metainformasjonen som fotografier gjerne inneholder. Det er ikke alltid dette blir fjernet før fotografiene blir offentliggjort, og man mener at for eksempel posisjonsdata kan gjøre det mulig å identifisere personer som har latt seg intervjue anonymt av journalister.
En annet utfordring er spredningen av fotografier i sosiale medier. Selv om disse i utgangspunktet bare er gjort tilgjengelige for en begrenset gruppe personer, er det enkelt for alle i denne gruppen å spre bildet videre.
Den tredje utfordringen handler om illustrasjon- og byråbilder som mange kjøper rettigheter til å bruke. Men det er vanskelig for åndsverkseieren å overvåke om bildene er brukt i henhold til avtalen.
– JPEG Privacy & Security-initiativet vil utforske måter å designe og implementere nødvendig funksjonalitetsutvidelsen som er nødvendig for å dagens JPEG-standarder uten at det i betydelig grad påvirker egenskaper som kodeytelse, skalerbarhet, interoperabilitet og forover- og bakoverkompatibilitet, heter det i pressemeldingen.
Krav
De foreslåtte kravene til løsningen inkluderer blant annet bakoverkompatible JPEG- og JPEG 2000-kodestrømmer, uavhengig kryptering av metadata og bildedata, hierarkiske aksess- og beskyttelsesnivåer på flere nivåer for både meta- og bildedata.
Det første seminaret om det nye initiativet ble arrangert denne uken i Brussel. Der deltok blant annet gruppen Electronic Frontier Foundation, som kjemper for digitale rettigheter.
Mostand
EFF er sterk motstander av DRM og mener at DRM-teknologi i vanlige JPEG-bilder er en svært dårlig idé.
Gruppen begrunnet dette ved å vise til at kryptoeksperter ikke mener at DRM fungerer, at DRM kan krenke rettighetene vanlige brukere har i forbindelse med åndsverk, inkludert rimelig bruk og sitatrett. EFF mener også at DRM bidrar til å gjøre standardisering vanskeligere.
– Det bidrar ikke engang til å bare verdien til opphavsrettsbeskyttede verk, siden DRM-beskyttede verk og enheter anses som mindre verdifulle av brukerne, skriver EFF i et innlegg.
EFF mener likevel det kan være behov for kryptering i JPEG-bilder, for eksempel i forbindelse med metadata og valgfri signering.
Generelt mener EFF at plattformene vi bruker, inkludert sosiale medier, bør gi brukerne mulighet til å kontrollere hvor mye metadata om kan bli avslørt, allerede i det bildene blir lastet opp. I dag skjer det ofte at alt av metadata blir fjernet, inkludert informasjon om opphavsrett.
EFF-presentasjonen som ble vist til JPEG-komiteen er tilgjengelig her.