Forklarer «dobbeltrolle» i strålingssak

Miljøvern­forbundet tar til motmæle mot NTB i saken om stråling fra WLAN og 3G-mobil.

7. des. 2007 - 15:17

Miljøvernforbundet med Kurt Oddekalv i spissen mener at WLAN og 3G-mobil kan føre til at folk utsettes for skade som følge av stråling. Sissel Halmøy er forbundets faglige ansvarlige i denne saken, samtidig som hennes firma Softworks tar seg betalt for å måle hvor mye og hva slags stråling folk faktisk utsettes for der de bor eller arbeider.

Denne saken har vakt strid, og Halmøy er blitt beskyldt for å ha en uhendig dobbeltrolle.

    Les også:

I dette innlegget, signert Sissel Halmøy, forklarer Miljøvernforbundet hva denne påståtte dobbeltrollen faktisk går ut på:

Kommentarer til artikkel om uheldig dobbeltrolle

Sissel Halmøy har i 22 år vært el-overfølsom, og har i alle år jobbet for å finne ut hvorfor kroppen reagerer som den gjør, og eventuelt hva man kan gjøre for å reparere eller for å bli frisk. Årsaken til el-overfølsomheten i Sissel Halmøys tilfelle var at hun hadde kontor over en transformator.

Det var 4 av 4 friske ungdommer som fikk langtidsfravær i det samme kontoret i løpet av et år. Når man fant ut at det var transformator under kontoret, og det var årsaken til helseproblemene, ble kontoret gjort om til røykerom.

Siden 2001 har Sissel Halmøy vært leder i FELO, Foreningen for el-overfølsomme. Det er en forening som jobber for å definere en diagnose, hjelpe medlemmer og jobbe med informasjon om elektromagnetiske felter og helse. Foreningen drives ideelt, uten fast økonomisk støtte fra det offentlige.

I 2004 satte Helse- og omsorgsdepartementet ned en arbeidsgruppe for å se på problemet el-overfølsomhet. Her deltar representanter for Strålevernet, Sosial- og helsedirektoratet og FELO. Etter siste regjeringsskifte har aktiviteten i arbeidsgruppen stoppet opp, og vi har pr dags dato ikke fått svar på purrebrev sendt til Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i januar 2007. FELO bestemte seg for å ta kontakt med miljøvernorganisasjonene for å få informasjon om problematikken ut.

Elektromagnetisk stråling er et problem som angår alle, ikke bare de som har utviklet el-overfølsomhet. Informasjon tidsnok vil kunne hindre at man utvikler alvorlige problemer.

Vi henvendte oss til Naturvernforbundet, Miljøvernforbundet og Bellona. Av disse fikk vi full treff hos Miljøvernforbundet, som hadde vært opptatt av dette miljøproblemet i 20 år. I mars 2007 vedtok vi et strategisk samarbeid mellom Miljøvernforbundet og FELO.

1. mai begynte Sissel Halmøy å jobbe halv tid i Miljøvernforbundet, med fagansvar for elektromagnetiske felt. Stafettpinnen som FELOs leder er overlevert til Solveig Glomsrød, Bente Gilbu Tilset har overtatt som nestleder.

Det er veldig vanskelig å hjelpe folk uten å vite hva som er problemet. For å kunne vite hva man er utsatt for, må det måles. Det finnes måleinstrumenter for å gjøre dette, men de er ganske dyre. Et brukbart sett koster ca kr 25.000. Da kan man måle både lavfrekvent- og høyfrekvent stråling. Lavfrekvent er kort fortalt alt som er knyttet til strømnettet, høyfrekvent er det som er knyttet til trådløs teknologi – som telefon, internett, radio og TV – samt radarer.

For å kunne måle felter har Sissel Halmøy investert i slike måleinstrumenter og målt gratis for folk i flere år. Økt etterspørsel etter målinger har gjort det umulig å drive på ideell basis, og det ble etablert en tjeneste i firmaet SoftWorks AS. Det kan vanskelig hevdes at 3 timers jobb for kr 1800, hvorav kemneren skal ha 300, samt tapt arbeidstid for reise, er å håve inn penger? I år er det ca 20 hus som har betalt for slike målinger, altså en inntekt på kr 1500x20, det vil si totalt kr 30.000.

Å påstå at noen har «avslørt» dette er å dra det ganske langt. Man trenger ikke å kunne annet enn å søke på Google for å finne ut det. Det står også henvist på FELOs websider, sammen med 6 andre i Norge som har kunnskaper om slike målinger.

Miljøvernforbundet har nå planer klare for å lære opp personer spredt over hele landet som kan utføre slike målinger. Det er et stort behov for hjelp.

Det er svært få leger som har kompetanse på dette feltet.

De siste årene har vi opplevd en eksplosjon i utbredelsen av trådløs teknologi, uten at man har noen kunnskap om helseeffekter, enda mindre om langtidseffekter. Det er dette Miljøvernforbundet har valgt å engasjere seg i.

Miljøvernforbundet merker seg at IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff har engasjert seg veldig i å bagatellisere farer med trådløs teknologi. Vi stoler på at mennesker med teknisk bakgrunn i fremtiden kan fortsette diskusjonen på et faglig nivå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.