TELEKOM

Først i verden med 4,5G

Netcom demonstrerer gigabit/s-fart i mobilnettet.

Kastet glans: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk overvære Netcoms verdensrekord.
Kastet glans: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk overvære Netcoms verdensrekord. Bilde: ORV
14. des. 2015 - 18:15

Nøyaktig på dagen, seks år etter at Netcom og moderselskapet TeliaSonera satte i drift verdens første 4G-nettverk i Oslo og Stockholm, fyrer de av nok en verdensrekord. Denne gangen er de først med 4,5G og nå har de demonstrert en hastighet på 1,2 gigabit per sekund — 12 ganger mer enn i 2009.

4G evolusjon

4,5G er neste fase i utviklingen av 4G, men man kan ikke forvente slike hastigheter med det første. Det vil ta tid, men det kommer. På et pressetreff med samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til stede, viste Netcom hva det nye nettet vil klare. Natten før, mens belastningen på basestasjonene var lav på Linderud i Oslo — hvor de hadde rigget opp demonstrasjonene — oppnådde de over 1,2 Gbit/s. Under pressekonferansen, rundt klokken 15, kom hastigheten opp i litt over 960 megabit per sekund. Ikke dårlig det heller.

— Jeg vil gratulere Netcom med rekorden, og hastighetene vi har sett i dag er et bevis på at Norge ligger helt fremst i den teknologiske utviklingen. Hvor viktig mobilnettet er blitt, er datteren min på 9 år et bevis på. Hun sjekker været på yr.no når hun står opp og planlegger hva hun skal ha på seg ut fra det. Da jeg var på den alderen og sto opp, måtte jeg ty til den gamle værmeldingen i avisen, og det var ikke alltid den stemte. Jeg blir veldig begeistret når jeg ser alt det innovative norske applikasjonsutviklere bygger, men det har jo ingen verdi om ikke de kan stole på at det ligger en rask infrastruktur med god kapasitet under det hele, sier Solvik-Olsen.

Trenger mer og raskere nett

— Alle målinger viser at Netcom i dag har verdens raskeste 4G-nett, så det står ganske bra til i dag også. Men vi er ikke fornøyd og skal være med å drive innovasjon i mobilnettet. Det er viktig på alle måter i samfunnet. Det er ikke bare forbrukere som etterspør hastighet, det er viktig for velferd, transport, industri, klima, næringsliv og overalt ellers i samfunnet. For ikke å snakke om når det vi kaller tingenes internett skal bygges ut, sier Netcom-sjefen, Abraham Foss.

Jon Christian Hillestad og Abraham Foss i Netcom
Full fart: Netcomsjefen Abraham Foss og teknisk direktør, Jon Christian Hillestad (t.v.) kan glede seg over gigabitfart i mobilnettverket, men selv om de allerede har begynt å spleise mer enn to frekvenser kan de ikke love abonnentene slike hastigheter på lenge ennå. Men de skal ha det raskeste nettet. På grafen nådde farten over 920 Mbit/s, men den kom opp i iver 960 Mbit/s til slutt og verdensrekorden var i boks. Bilde: ORV
 

X5

Hemmeligheten bak den formidable nettfarten er mer av det vi har i det som kalles 4G+, og som på fagspråket kalles carrier aggregation. Det går ut på å spleise den tilgjengelige kapasiteten fra to frekvenser. Med 4,5G, eller LTE Advanced Pro, spleiser Netcom fem ulike bånd. De spleiser 800, 1800, 2100 og 2600 MHz, og i 2100 MHz bruker de to ulike bølgeområder.

MIMO

— På vanlig 4G og 4G+ brukes det to antenner på hvert bølgeområde. Her bruker vi fire. Det betyr også en dobling av kapasiteten. Med to antenner kan vi oppnå 150 Mbit/s på et 20 MHz-bånd. Med fire får vi 300 Mbit/s. En del av forklaringen er at vi bruker en høyere ordens modulasjon som kalles 256 QUAM (kvadraturamplitudemodulasjon). Det er kombinasjonen av flere frekvenser og flere antenner som gir oss den høye hastigheten som vi ser her. Til sammen benytter vi 90 MHz på de bølgebåndene vi spleiser sammen i dag, sier Huaweis markedssjef for trådløse nettverk, Yang Chaobin, som var kommet fra Shanghai for å overvære rekordforsøket.

Yang Chaobini Huawei
Kinesisk: Det er Huawei som har levert teknologien i det nye nettet som stort sett dreier seg om oppgradering av programvare. De har ikke tenkt å stoppe med en gigabit. Farten kommer til å øke i årene fremover lover Huaweis markedssjef for trådløse nettverk, Yang Chaobin. Bilde: ORV

Han sier det jobbes for å utnytte enda flere antenner. Neste skritt er åtte, det vil si åtte opp og åtte ned, og det vil kunne gi 600 megabit/s på 20 MHz.

— Jeg tror en 8x8 konfigurasjon er noe som vil være forbeholdt basestasjonene. I terminalene vil det neppe bli mer enn 4x4, i hvert fall på kort sikt, sier Chaobin.

Lagvis

— Vi har allerede begynt å klargjøre frekvensspleising av mer enn to frekvenser per basestasjon, men vi kan ikke si noe om når det kommer. Det vi får til med dette, enten det er tre eller fem frekvenser, er å kombinere både hastighet og kapasitet, så 4,5G er ypperlig egnet for byer og tettbebyggelse som trenger begge deler, sier teknisk direktør i TeliaSonera Norge, Jon Christian Hillestad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra