OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Første helt nye Red Hat Enterprise Linux på fem år løser utbredt problem for utviklere

Har fått støtte for Application Streams.

Red Hat Enterprise Linux 8 ble lansert denne uken.
Red Hat Enterprise Linux 8 ble lansert denne uken. Illustrasjon: Red Hat
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. mai 2019 - 20:00 | Endret 9. mai 2019 - 07:48

Mandag lanserte Red Hat Linux-distribusjonen Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8, den første helt nye versjonen på nesten fem år. Den nye versjonen er delvis basert på Fedora 28 og har vært under betatesting siden november i fjor. 

Selv om RHEL 7 har fått seks punktoppdateringer siden lanseringen, er det mye som har skjedd siden 2014 når det gjelder måten IT brukes på. Det er mye av dette RHEL skal komme i møte. 

Spesifikt skal RHEL 8 være redesignet for hybride nettskyer, hvor driften spenner fra bedrifters lokale datasentre til flere ulike, offentlige skyer. Målet er også at den nye versjonen skal kunne fungere som en katalysator for innovasjon innen metodikker og teknologier som har vokst fram de siste årene, inkludert Linux-konteinere, DevOps og kunstig intelligens. 

RHEL har aldri beståt av de aller nyeste utgavene av programvaren som er inkludert i distribusjonen. I stedet har det blitt satset på velprøvde versjonen som skal sikre størst mulig grad av stabilitet og sikkerhet. For utviklere har dette kunnet være en utfordring, dersom disse ønsker å ta bruk de nye mulighetene som følger med nye versjoner av programmeringsspråk og - rammeverk. 

Dette gjør Red Hat nå et forsøk på å løse.

Application Streams

Med RHEL 8 går Red Hat litt vekk fra de tradisjonelle pakkebrønnene. I stedet tilbys programvaren fra to ulike repositorier, BaseOS og AppStream (Application Streams).

Innholdet i BaseOS er tradisjonelle RPM-pakker som til samme utgjør den grunnleggende operativfunksjonaliteten som alle installasjoner av RHEL 8 er basert på. 

I AppStream finner man brukermodus-applikasjoner, programmeringsspråk og kjøremiljøer, samt databasesystemer. Innholdet er tilgjengelig enten som RPM-filer eller i filer som er basert på en utvidelse av RPM-formatet, kalt moduler. 

Også modulene kan administreres med det vanlige YUM-verktøyet, som nå er basert på DNF.

En oversikt over hvilke pakker som er tilgjengelige i hvilket repositorium, finnes her

I praksis er modulene samlinger av pakker som representerer en logisk enhet. Dette kan være en applikasjon, en språkstakk, en database eller et sett med verktøy. Alt innholdet i modulen blir bygget, testet og utgitt sammen.

Flere versjoner

I AppStream er det mulig for Red Hat å tilby flere ulike versjoner, eller strømmer som Red Hat kaller det, av den samme modulen. Dette betyr for eksempel at både PostgreSQL 10 og PostgreSQL 9.6 tilbys, men bare én kan installeres i systemet. Det er dog mulig å bruke ulike versjoner i separate konteinere. 

En oversikt over hvilke versjoner som er tilgjengelige, vises i operativsystemet ved hjelp av en kommando tilsvarende: 

yum module list postgresql

Enklere å administrere

Ifølge Red Hat er RHEL 8 designet for å senke terskelen for å komme i gang med Linux-administrasjon. Det skal være enklere å forstå for eksisterende Windows-administratorer, Linux-nybegynnere og nye systemadministratorer «som ikke er redde for kommandolinjen». 

Dette gjøres blant annet ved å introdusere en ny, webbasert konsoll som skal kunne abstrahere vekke mye av kompleksiteten som finnes i systemet. Konsollen skal tilby et enhetlig grafisk brukergrensesnitt som kan brukes til både administrasjon og overvåkning av operativsystemet, inkludert tilstanden til virtuelle maskiner og den generelle systemytelsen. 

RHEL 8 inkluderer også System Roles, som skal kunne automatisere mange av de mer komplekse oppgavene som kreves for å administrere og konfigurere systemet i produksjon. I RHEL styres dette av Ansible Automation, hvor det benyttes egne Ansible-moduler med ferdig lagd og automatisert arbeidsflyt til å håndtere vanlige, men komplekse systemadministrasjonsoppgaver.

Det loves nå at det skal være mulig å oppgradere RHEL 7-installasjoner til RHEL 8 direkte. Dette kan spare brukerne for mye tid, framfor å installere operativsystemet fra bunnen av. 

Mer omtale av det som er nytt i RHEL 8, finnes på denne siden.

CentOS

Sammen med Red Hat Enterprise Linux følger det en del tjenester og løsninger som selskapet tar betalt for. For dem som ikke har behov for dette, er Linux-distribusjonen CentOS et godt alternativ, da den i svært stor grad er basert på og er kompatibel med RHEL, men uten å inneholde de proprietære delene.

Vi har ikke sett noen offisiell lanseringsdato for CentOS 8 ennå, men ofte kommer nye CentOS-versjoner omtrent en måned senere enn RHEL-versjonene de er basert på.

Leste du denne? Red Hat pensjonerer Shadowman-logoen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.