HP har denne uken kunngjort et prosjekt, «Project Odyssey», der formålet er formulert slik: «Å omdefinere framtiden til forretningskritiske systemer gjennom en utviklingsplan for å forene serverarkitekturene x86 og Unix… til én plattform.»
Hos HP viser betegnelsen «forretningskritiske systemer» til Itanium-baserte Integrity-servere under HPs Unix-variant HP-UX.
Det er ikke, i hvert fall ikke i denne omgangen, snakk om å fase ut Itanium-prosessoren til fordel for x86-prosessorer. HP understreker at HP-UX på Integrity er hjørnesteinen i satsingen på forretningskritiske plattformer, og at pågående nyutvikling på denne plattformen vil fortsette å være en kilde til fornyelse av x86-miljøer.
Odyssey-prosjektet innebærer endringer i HPs maskin- og programvare på bladserversiden.
Skapet for flaggskipet Superdome 2, som hittil har vært forbeholdt Itanium-bladservere under HP-UX, skal legges om slik at den også kan fylles med Xeon-baserte bladservere under Windows eller Red Hat Enterprise Linux.
Samtidig med en utvidelse av HPs systemvare, vil man altså kunne bygge kraftige x86-maskiner med 32 veis symmetrisk flerprosessering og skalere dem opp etter behov.
De nye Superdome 2-maskinene skal også kunne settes sammen med en blanding av Itanium- og Xeon-bladservere.
Skapene for bladservere etter HPs c-Class-norm, der man hittil har måttet velge mellom Itanium og Xeon, skal nå også kunne huse en blanding av Itanium- og Xeon-bladservere.
For å sikre at Xeon-baserte c-Class og Superdome 2 skal kunne komme opp på samme nivå som Itanium, presiseres det at man i løpet av de kommende to årene vil «styrke Windows- og Linux-miljøene med nyvinninger fra HP-UX».
I materialet fra HP sies det at muligheten for å kombinere Itanium og Xeon i samme Superdome 2 eller c-Class er kommet som et resultat av registrerte ønsker fra kundene.
HP ser for seg at
de forretningskritiske applikasjonene skal kjøres på Itanium-delen, mens Xeon-delen skal brukes til andre oppgaver.
Et mulig medvirkende motiv for at Superdome 2 nå kan velges med Xeon, og for at både Superdome 2 og c-Class kan kjøre en blanding av Itanium og Xeon, kan være Oracles beslutning i våres om å kutte all utvikling for Itanium. Microsoft og Red Hat har for lengst gjort det samme.
Oracles utspill har forsterket den negative utviklingen for salget av Itanium-baserte servere. HPs serveomsetning falt med 23 prosent i det nyeste fullførte kvartalet: Finansdirektør Cathie Lesjak forklarte at dette vesentlig skyldes redusert etterspørsel etter Itanium.
At serverklasser som tidligere var forbeholdt Itanium nå også kommer for Xeon, og at HP satser på egne tilføyelser til Windows og Linux, betyr ikke nødvendigvis at det vil bli enkelt for kunder å overføre sine applikasjoner fra Itanium til Xeon. Dette ble presisert av HPs ansvarlige for forretningskritiske systemer, Martin Fink, da Odyssey ble presentert tidligere denne uken. Da HP i sin tid skulle hjelpe kunder med overgang fra Digital og Tandem, laget de egne verktøy og tjenester. Det er ikke snakk om å gjøre noe liknende nå.