TELEKOM

Første SMS-er sendt via Starlink

Planlegger å tilby telefoni og internett neste år.

Dette skal være de første SMS-ene sendt via Starlinks mobiltjeneste, som lar vanlige LTE-telefoner kommunisere med satellitter.
Dette skal være de første SMS-ene sendt via Starlinks mobiltjeneste, som lar vanlige LTE-telefoner kommunisere med satellitter. Foto: X/SpaceX
Marius ValleMarius ValleJournalist
12. jan. 2024 - 13:41

Starlink melder om at første SMS ble sendt via deres nye «direct-to-cell» (DTC)-satellitter 8. januar. Dette skjedde seks dager etter at de første seks satellittene ble sendt opp.

Det er SpaceX som står bak Starlink. Tjenesten tilbyr satellittbasert internettilgang over store deler av verden. I høst ble det klart at Starlink ønsker å utvide med mobiltelefonitjenester.

Enkelt sagt betyr det at helt vanlige LTE-mobiltelefoner (4G-telefoner) vil kunne kommunisere med Starlink-satellitter, slik at man kan bruke telefonen overalt.

Målet er at tjenesten skal tilby meldingstjenester, og deretter telefoni og data i løpet av 2025.

Fungerer med vanlige mobiler

SpaceX skal tilby tjenesten til mobiloperatører, som på den måten kan utvide dekning uten å sette opp basestasjoner. Det er heller ikke nødvendig med noen endring av maskinvare eller fastvare på mobiltelefonene.

Starlink består av over 5200 satellitter i lav bane rundt jorda. Kommunikasjon med disse forutsetter at man har spesielt Starlink-kommunikasjonsutstyr.

En av satellittene som er sendt ut i rommet for å tilby telefonitjenester. <i>Foto:  SpaceX/Starlink</i>
En av satellittene som er sendt ut i rommet for å tilby telefonitjenester. Foto:  SpaceX/Starlink

Det er foreløpig bare seks av disse satellittene som har basestasjonsfunksjonalitet. Testing av tjenesten skjer i samarbeid med operatøren T-Mobile, som har samarbeidet med Starlink siden 2022. 

De planlegger å sende opp hundrevis av DTC-satellitter i 2024, som skal gjøre SMS-tjeneste tilgjengelig for operatørene de har samarbeid med.

Å kommunisere med satellitter uten å bruke satellittelefoner har har rekke utfordringer, skriver Starlink i en oppdatering

Mange utfordringer må tas hensyn til

I bakkenett er basestasjonene stasjonære. DTC-satellitter beveger seg i en hastighet på 7,7 kilometer i sekundet i forhold til bakken. Det må tas hensyn til faktorer som dopplerforskyvning og tidsforsinkelse, skriver de.

Mobiltelefoner har dessuten en relativt lav sendeeffekt. For at satellittene skal kunne plukke opp signalet fra bakken flere hundre kilometer unna, har de utstyrt dem med det som beskrives som «innovativ ny skreddersydd silisium, fasestyrt antennefelt og avanserte programvarealgoritmer som overvinner disse utfordringene og tilbyr standard LTE-tjeneste til mobiltelfoner på bakken».

Antennefeltene består av en rekke små antenner som sammen kan retningsstyres uten at de må beveges fysisk. Til sammen gir det en svært sensitiv mottaker og en kraftig sender, skriver Starlink.

Starlink har inngått samabeid med sju mobiloperatører om bruk av deres LTE-frekvenser i 1,6–2,7 GHz-området. Dette gjør at Starlink kan tilby roaming til andre operatørers kunder og at operatørene som har avtale med Starlink, kan tilby sømløs mobildekning for sine kunder.

Tjenesten er ikke ment som erstatning for bakkenettet. For eksempel er datahastighetene relativt lave, og det kan oppnås inntil 7 megabit. Til sammenligning er datahastigheten i 5G-nettet opp til 2 gigabit.

Dette bildet, tatt i Leiden i Nederland i 22-tida om kvelden 5. august, viser den russiske Luch2-spionsatellitten og de norske Thor-satellittene, med Thor 7 aller nærmest. Den amerikanske Intelsat 1002-satellitten ligger også i nærheten.
Les også

Russisk spionsatellitt kom tett på norsk telesatellitt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.