TP-Link har annonsert at det de kaller verdens raskeste trådløse ruter – Talon AD7200 – nå kommer i norske butikker. Ifølge produsenten er dette det første produktet på markedet som støtter den nye Wi-Fi-standarden 802.11ad – også kalt WiGig.
Med 802.11ad tar man i bruk et helt nytt frekvensbånd – 60 GHz – som gir høye overføringshastigheter, men kortere rekkevidde. TP-Link Talon AD7200 er beregnet på forbrukermarkedet og skal takle hastigheter opptil 4600 Mbit/s (4,6 Gbit/s). På sikt skal 802.11ad-standarden kunne gå helt opp mot 7000 Mbit/s. De kraftigste trådløse ruterne for hjemmemarkedet, som Asus RT-AC5300, klarer i dag opptil 2167 Mbit/s over 5 GHz.
Nettstedet Smallnetbuilder.com har testet den nye trådløse ruteren, og klarte å oppnå opp mot 3,8 Gbit/s under en filoverføring. Men siden hver av Ethernet-portene har en ytelse på kun én Gbit/s vil du ikke få mer enn maks 1 Gbit/s til kablede enheter tilkoblet ruteren – og det er ikke støtte for «link aggregation» for å slå sammen båndbredden til to Ethernet-porter. Dermed er det først og fremst ved overføring mellom to trådløse 802.11ad-klienter du vil ha glede av de høyeste hastighetene.
Ingen erstatning for 802.11ac
802.11ad er ingen erstatning for 802.11ac, som er den dominerende Wi-Fi-standarden i dag. For det første finnes det svært få enheter som støtter den nye standarden. Brikkeprodusenten Qualcomm leverer imidlertid de nødvendige brikkene, og både Acer og Asus har kommet med bærbare PC-er som støtter 802.11ad. Det finnes også Wi-Fi-adaptere å få kjøpt.
Den andre årsaken til at 802.11ad neppe blir noen erstatning for 802.11ac, er at rekkevidden er veldig dårlig, og at signalene sliter med å trenge gjennom vegger. Mens 802.11ac skal dekke forholdsvis store områder, handler 802.11ad om tilkoblinger over korte avstander – noen få meter. 802.11ad og WiGig har tidligere blitt omtalt som et trådløst alternativ til HDMI. I testen til SmallNetBuilder falt hastigheten til nesten null så snart det sto en person mellom PC-en og aksesspunktet. Og selv tynne vegger stopper signalene.
Hva med 802.11ad i bedriftsmarkedet?
Da Qualcomm i januar annonserte sin satsning på 802.11ad fokuserte de mye på hvordan teknologien kan brukes til blant annet trådløse dokkingløsninger, 4K-streaming til mange enheter eller til speiling av PC-ens skjermbilde trådløst til en skjerm i nærheten. Men selskapet påpekte også at 802.11ad kan være en av løsningene for å få bukt på det stadig økende båndbreddebehovet både hjemme og i bedriftsmarkedet.
Teknologidirektør i Cisco, Nils-Ove Gamlem, sier imidlertid til digi.no at selskapet ikke har noen umiddelbare planer om å ta i bruk 802.11ad i sine Wi-Fi-produkter – men at selskapet følger nøye med på alle nye teknologier.
– I dette segmentet er det i nær fremtid begrensede bruksområder i bedriftsmarkedet. For tiden er det mer fokus på 802.11ac wave 2, og vi venter fortsatt på større utbredelse av klienter som støtter wave 2, sier Gamlem.
Han forteller videre at det innenfor høyhastighets nærkommunikasjon – som innenfor IoT (Internet of Things) heller ikke er hastigheten i seg selv som er det kritiske, men andre ting som rekkevidde og pålitelighet.
Et punkt der Gamlem imidlertid har tro på 802.11ad, er innenfor peer-to-peer-kommunikasjon mellom for eksempel et kamera og en PC, eller en PC og en skjerm.
– Men innenfor Wi-Fi er vi teknologisk sett godt dekket de nærmeste årene, sier han.
Du kan lese mer om TP-Link Talon AD7200 hos vårt søsternettsted Tek.no »