Forsvaret er nå på slutten av en granskning av sin egen IT-kontrakt med Siemens Business Systems (SBS). Den såkalte FISBasis-kontrakten er på hele 1,2 milliarder kroner fordelt over fem år og gir Forsvaret både IT-drift, konsulenthjelp og store mengder servere og PC-er.
Det er maskinvareleveransene det er bråk om - Siemens mistenkes for å ha overpriset Forsvaret. Årsaken ligger i den uvanlige kontraktsformen Forsvaret valget - Siemens fikk nemlig en garantert fortjeneste på sine maskinvaresalg. Siemens og Forsvaret ble enig om at regningene skulle være basert på såkalt kostpris pluss en margin på åtte prosent.
digi.no har aldri hørt om noen annen kontrakt som har vært gjort på denne måten. Vanligvis må leverandørene ta en risiko og vedde på hva de må ha for å tjene penger på leveranser over et år. I mange sammenhenger selges kanskje maskinvaren uten fortjeneste og selger håper å tjene pengene på integrasjon, opplæring og andre tjenester.
IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen bekrefter at kontrakten Forsvaret valgte er svært uvanlige.
- Vi har ingen avtaler i Norge som er basert på denne kontraktsform, sier Thorkildsen til digi.no.
Han påpeker at han ikke kjenner Siemens-sak i detalj, men forteller at IBMs kontrakter som regel er priset som en større totalleveranse, ikke med en gitt fortjeneste på kassepakkede varer og så ny betaling for andre tjenester.
Les også:
- [09.06.2006] Forsvaret bygger opp egen IT-driftsavdeling
- [12.12.2005] Forsvaret holder tett om Siemens overprising
- [16.11.2005] Siemens SBS må rydde i kostnadene
- [14.11.2005] Siemens-ledelsen kunne ha reddet seg
- [13.11.2005] Ledelsen i Siemens SBS ryker ut
- Vi må som regel ta en del risiko. Inngår vi en rammeavtale med en kunde med priser, strekker den seg kanskje over et år og vi må spå hvordan prisene vil utvikle seg slik at vi får en margin. Kundene sammenligner så våre tilbud med andre i markedet før de signerer, forteller han.
Thorkildsen påpeker at IBM har en lang rekke store offentlige IT-kontrakter, blant annet med Forsvaret. IBM har også en stor kontrakt med Rikstrygdeverket som innebærer drift, konsulenthjelp og maskinvare-leveranser. Denne minner altså i utgangspunktet om SBS/Forsvaret-kontrakten, men gir altså ikke noen garanterte fortjenester.