KARRIERE

Forsvaret skal ansette 100 nye IT-folk

Forsvaret er en av Norges største IT-arbeidsplasser. De trenger ny IT-sjef og 100 nye ansatte.

Ukjent for mange er Forsvaret et av Norges største arbeidsgivere innen IT. I 2002 slo Forsvaret sammen alle tele- og datatjenestene i egen avdeling FLO IKT (FLO står for Forsvarets logistikkorganisasjon), som i dag har 1100 årsverk. Disse er spredt rundt omkring i landet.

Det er bare en håndfull aktører, blant annet Telenor, EDB, Ergogroup, IBM og Accenture, med et tilsvarende antall IT-ansatte i Norge.

Og nå skal Forsvaret bli enda større – i et arbeidsmarked som begynner å få mangel på mange typer kompetanse. IT-arbeidsløsheten i Norge er nå nede i 1,2 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

    Les også:

Hittil har Siemens Business Services (SBS) vært ansvarlig for drift, vedlikehold og oppgraderinger av Forsvarets basisplattform (FISBasis), gjennom en femårsavtale som utløp 30. juni i år. Skandalen og medieoppstyret rundt SBS det siste året kan ha bidratt til at Forsvaret nå vil ha mer kontroll over IT-oppgavene.

Generalmajor Trond R. Karlsen forteller til digi.no at Forsvaret i sterkere grad ønsker å håndtere IT-oppgavene selv. Siemens-avtalen er forlenget til ut året, og deretter tar Forsvaret over.

Nå går FLO ut og søker etter IKT-direktør som vil være ansvarlig for både administrative og operative oppgaver.

IT-driftsavdelingen vil være på Kolsås med en stab på rundt 400 mennesker. I tillegg vil det være IT-virksomheter spredt rundt i hele landet, inklusive Jan Mayen som også den nye IKT-direktøren blir ansvarlig for.

Det kan bli snakk om å ansette inntil 100 nye medarbeidere til IT-driftsavdelingen på Kolsås.

Forsvaret har cirka 17 000 brukere. Organisasjonen som Siemens bruker til dagens drift består av rundt 100 personer.

Karlsen forteller at Forsvaret ennå ikke har bestemt i hvilket omfang de vil sette ut IT-oppdrag. Det vil i så fall bli i form av underleverandører som skal stå for leveransen av materiell og tjenester.

– Før var vi byggherren og Siemens hadde hovedansvaret for «bygget». Nå har vi selv tatt dette ansvaret, men vil fortsette å bruke underleverandører, sier han.

Dagens avtale med Siemens gjelder drift av Forsvarets plattform som er gradert med sikkerhetsnivået begrenset. I tillegg har forsvaret tre forskjellige plattformer som er gradert som hemmelig.

På dette sikkerhetsnivået kan ikke tjenesten settes ut til private aktører. Nå skal de samles til en felles plattform under Forsvaret nye driftsorganisasjon.

Forsvaret skal allerede være godt i gang med å ansette merkantilt personell på innkjøp.

FLO ønsker å oppnå et helhetlig felles grunnplattform for å implementere funksjonelle fellestjenester. Det dreier seg blant annet om standardisering av operativsystem og applikasjoner.

I tillegg vil den nye plattformen også kunne brukes i kommunikasjonen mellom militæret og det politiske miljøet, samt med NATO.

– Forsvaret bruker allerede i dag IKT i stor grad både til støtte av operativ og administrativ drift, og denne andelen vil øke i årene som kommer, blant annet gjennom innføring av nettverkbasert forsvar (NBF), sier Karlsen til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Et nettverkbasert forsvar skal utveksle informasjon mellom de forskjellige våpensystemene.

FISBasis-avtalen med SBS ble forlenget i 2004 med to års varighet til en verdi av 450 millioner kroner.

Fornyelsen av kontrakten til SBS ble den gang evaluert av det internasjonale analyseselskapet Meta Group Consulting som konkluderte med at bortsettingsavtalen til SBS var blant markedets beste i Europa. Meta Group konkluderte den gang med at avtalen representerte en høy verdi for Forsvaret som kunde og en god basis for videre utvikling i kommende år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.