JUSS OG SAMFUNN

Forsvarets skal granske Siemens-kontrakt

Forsvaret skal nå gå igjennom fakturaer, habilitet og reiser i forbindelse med sin milliardkontrakt til Siemens.

7. feb. 2005 - 08:45

I forrige uke dukket det opp beskyldninger i VG om at Siemens skal ha overfakturert Forsvaret på IT-innkjøp, noe Siemens tilbakeviste overfor digi.no.

Men nå har det også dukket opp informasjon om andre uregelmessigheter. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) varsler derfor en full gjennomgang av fakturaer, habilitet og reiser i forbindelse med Forsvarets milliardkontrakt med Siemens Business Services (SBS).

- Vi leter nå etter dokumentasjon som beviser det ene eller det andre, sier informasjonsansvarlig i FLO, underdirektør Birgitte Frisch, til NTB.

Gjennomgangen av Siemens-kontrakten og IT-prosjektet FISBasis følger i hovedsak tre spor.

Det ene dreier seg om hvem som har betalt for flere utenlandsreiser i SBS-regi som en oberst og to innleide konsulenter i Forsvaret har vært med på. Også ektefeller har vært med på turene. Ifølge VG, som har fått informasjon fra anonyme kilder, har de tre også vært med på en rekke andre arrangementer betalt av SBS.

Den involverte obersten, som inntil november 2002 ledet styringsgruppa for FISBasis, har forklart at han har dekket sine utgifter selv i forbindelse med reisene.

- Men dette er så alvorlige beskyldninger at det ikke holder med en forklaring. Alle parter er tjent med at vi får dokumentasjon på at den versjonen er riktig, slik at det for alltid vil bli stående, sier Frisch.

Det andre sporet i Forsvarets undersøkelser dreier seg om habiliteten til personen som forhandlet fram den lukrative kontrakten.

Det er på det rene at de to innleide konsulentene er tidligere Siemens-ansatte, og den ene av dem var sentral aktør da Forsvaret fremforhandlet kontrakten i 2000. Da konsulenten jobbet i Siemens Nixdorf i 1996, delte han leilighet med mannen som var Siemens forhandlingsmotpart i 2000, skriver VG.

Frisch understreker at det har vært full åpenhet om konsulentenes bakgrunn.

- Norge er et lite land. Vi tenker at det er en stor fordel å få inn folk med bred kompetanse og erfaring fra hvordan en motpart i en forhandling tenker. Det trenger ikke være noe negativt, sier Frisch.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Hun påpeker samtidig at de eksterne konsulentene ikke har hatt noe ansvar eller fullmakter til å forplikte Forsvaret på noen måte.

- Men vi har behov for å sjekke habilitet i forhold til konsulenter og undersøke dette i lys av om det er skjedd noe galt i forbindelse med kontraktsforhandlingene, sier Frisch.

Det tredje sporet dreier seg om at SBS kan ha overfakturert FLO for opptil 50 millioner kroner på enkelte FISBasis-leveranser.

- Vi har i dag, fredag, bedt om en del dokumentasjon fra Siemens. Så må vi se hva som kommer fram. Dette er på en måte en snøball som ruller, hvor stadig nye opplysninger er kommet fram de siste dagene, sier Frisch.

Hun kjenner ikke til at flere enn de tre omtalte personene skal være involvert i saken, men utelukker ikke at flere opplysninger kan komme på bordet.

- Hvis vi skal sjekke alle reiser med Siemens, må vi gå igjennom alle bilag. Det er klart det er mye. Forsvaret er en stor arbeidsplass, så det dreier seg om mange mennesker, sier Frisch.

FISBasis trådte i kraft i 2001, og kontrakten løper ut 2006.

De tre personene er foreløpig ikke suspendert fra sine stillinger, men det vil bli vurdert hvis det dukker opp håndfast informasjon.

Granskingen i FLO kommer i tillegg til avsløringen av at hæroffiserer skal ha deltatt på gratis laksetur med leverandøren Thales. Forsvarsdepartementet har siden gitt Hæren kritikk for å ha gitt Thales en avtale stikk i strid med reglene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.