Neste helg er det serieåpning i den norske eliteserien, og konkurransen mellom mediene for å vinne sportsfantastene tilspisser seg. For papiravisene blir Internett stadig mer vesentlig for å konkurrere med andre elektroniske medier som TV og radio i den umiddelbare formidlingen.
Mens Dagbladet henter inn to debattsjefer for hvert Tippeligalag som til sammen får null kroner for å styre debatter mellom supporterne, tar hovedkonkurrenten VG integrasjonen ett skritt lenger: For første gang siden starten på live-oppdateringene i 1997 går Norges største avis ut og søker etter fotballgale nordmenn som kan referere på direkten fra fotballkampene.
Begge tabloidavisene trekker dermed sine egne lesere inn som en del av internettproduktet for å skape ytterligere lojalitet til merkevarene både på papir og nett. Det er en knallhard kamp mellom avisene for å være den ledende sportavisen, ikke minst på fotballområdet.
På live.vg.no kan fotballgale følge sine favorittlag på direkten, med en tjeneste som oppdaterer seg selv. Når Tippeligaen starter 13. og 14. april skal VG, i likhet med flere av aviskonkurrentene, følge alle de syv kampene.
VG betaler ikke mer enn 300 kroner til hver skribent som skal skrive referater fra kampen. Vanlig frilanstakster for et slikt referat ligger på et sted mellom 450 og 500 kroner. VG krever i tillegg at hver skribent har tilgang til en bærbar PC.
Ifølge redaksjonssjef Espen Egil Hansen i VG.no var det i forrige uke 500 personer som har søkt på disse stillingene.
Han synes ikke lønnen de tilbyr referentene er dårlig. De innleide skal kun referere hendelsene under kampene, og ikke skrive noe samlereferat i etterkant.
- Det er vel ikke så dårlig betalt for 90 minutters arbeid. Vi gir folk som likevel er på kampen mulighet til å skrive. Dette er fotballfans som uansett ville tilbringe tre timer på VG Nett kampkvelden for å lese om fotball, mener Hansen som får støtte fra Geir Terje Ruud som leder den lokale NJ-klubben i VG Multimedia.
- Dette er for unge mennesker som synes det er ålreit. Vi har ikke noe problem med dette i forhold til at de jobber med to timer med faktaopplysninger. Det er bedre betalt enn jeg fikk da jeg jobbet med sport i andre seriøse, norske tidsskrifter, sier Ruud. Han synes at dette er en god måte for unge folk å få en fot innenfor VG-huset.
- Dette er nytt for meg. Jeg er overrasket over at en stor og kvalitetsbevisst avis ikke bruker profesjonelle journalister i en slik vesentlig del av sin fotballdekning. Her ligger jo store muligheter for nyutvikling av journalistikken og da burde man bruke profesjonelle folk, mener Olav Njaastad som er leder av journalistenes fagorganisasjon Norsk Journalistlag (NJ).
Redaksjonssjef Hansen i VG.no sier til digi.no at de absolutt regner rapporteringen som journalistikk selv om de henter inn fotballgale fans til en billig penge.
- Vi vil gjerne se om vi kan benytte oss av kvalifiserte tilhengere med fotballkunnskap. Vi regner dette absolutt som journalistikk, det vil si faktajournalistikk. Men dette dreier seg altså ikke om vurdering av kampene, men kun referering, sier Hansen.
Njaastad i NJ sier derimot at de som refererer må foreta mange vurderinger underveis.
- Det å rapportere direkte fra et sportsarrangement er i høyeste grad krevende sportsjournalistikk. Man skal beherske øyeblikksformatet, språk og viderebringe noe meningsfylt. Her trengs det spisskompetanse, mener Njaastad.