JUSS OG SAMFUNN

Fråtsingen i skattelister tok slutt

Grepet «du får se hvem som søker på deg» er hele forskjellen.

Det er blitt langt mindre fråtsing i skattelistene etter fjorårets endring. Arkivbildet viser en mobilapp tilbake i 2009 som gjorde det enkelt å lokalisere hvor de rikeste bor.
Det er blitt langt mindre fråtsing i skattelistene etter fjorårets endring. Arkivbildet viser en mobilapp tilbake i 2009 som gjorde det enkelt å lokalisere hvor de rikeste bor. Bilde: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
15. okt. 2015 - 13:46

Lysten til å søke opp hva naboen, kollegaer, bekjente, familiemedlemmer eller kjendiser har oppført i inntekt og formue har neppe forsvunnet. Men det har viljen til å gjøre oppslag i skattelistene.

Skatteetaten innførte i fjor en dobbel åpenhet. Det ble slutt på anonyme søk. Hvem som helst kan logge seg inn og søke på deg, men hvis de gjør det, så kan du også se hvem som kikket på dine tall.

Det er i tråd med endringene digi.no anbefalte: Åpenhet bør gå begge veier.

15 millioner færre søk

Derfor kommer også færre enn før til å benytte seg av muligheten når skattelistene for inntektsåret 2014 slippes løs i morgen, fredag 16. oktober.

– Den nye ordningen der det ikke lenger er mulig å gjøre anonyme søk i skattelistene har ført til at langt færre søker opp hva naboen eller kjenninger har hatt i inntekt, skatt eller formue, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Holte opplyser at det er foretatt i overkant av 2 millioner søk i skattelistene, siden endringen i fjor.

Dette sammenlignet med 16-17 millioner søk i året før den symmetriske åpenheten ble innført.

15 millioner færre søk må sies å være en solid nedgang.

God balanse

Fortsatt er det mange som benytter seg av søkemuligheten, men nå mener myndighetene at man har funnet en bedre balanse.

– Med ny ordning kan det se ut som man har funnet en god balanse mellom samfunnets behov for åpenhet og den enkeltes personvern, noe som var hensikten med regelendringen, sier Holte.

I alt skal 670.000 nordmenn ha vært inne og sett på hvem som har søkt på seg. Søkestatistikken viser også at det er 30 prosent færre unike brukere som har logget seg inn og foretatt søk det siste året.

Før funksjonaliteten som gjør det brysomt å søke i folks inntekt og formue ble innført, begynte det å dukke opp en del apper og digitale tjenester der opplysningene ble remikset blant annet mot adresse, slik at det ble svært enkelt å se for eksempel hvor de mest velbeslåtte nordmennene bor. Som denne laget av en NTNU-student:

Fra arkivet: Setter rikingene på kartet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra