TELEKOM

Fremtidens fiberbredbånd

11. okt. 2007 - 07:11


Tv-portalen er selve kommandosentralen i Altibox. Her styres det man vil se som er alt fra opptil 90 digitale tv-kanaler og egne HD-kanaler, leie av et utvalg på 300 filmtitler, tilgang til e-post, telefonmeldinger, spill, nettaviser og en rekke radiostasjoner. Portalen har foreldrekontroll på hva som skal vises.

I framtiden vil også Lyse Tele satse på mobil med overvåking og styring av strøm, energiøkonomisering og sikkerhet.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Her er det som skal til for at du får tjenestene inn i stua.

Fiberkabelen består av en lysførende kjerne av plast eller glass. Ettersom kjernen er lysførende overføres signalene ved hjelp av lysets hastighet. I motsetning til dagens kabel-tv og adsl-nett, har fiberkabelen derfor tilnærmet ubegrenset kapasitet.

En symmetrisk 10 Mb/s koster 449 kroner i måneden. I tillegg kommer telefon med to linjer og TV, som gir en totalkost på 818 kroner for rimeligste totalløsning. Ønsker man 25 Mb/s koster dette 250 kroner ekstra i måneden.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Graving av grøften til det oransje røret er i gang. Dybden må være minimum 30 centimeter dyp.

Lyse Tele forteller at fibertilbudet er populært, og de har nå 100.000 fiberkunder. Av dem har hele 80 prosent valgt å selv grave grøft til legging av kabel. Dette sparer dem for 2.500 kroner.

De fleste klarer gravearbeidet selv, ettersom grøften ikke trenger å være dypere enn 30 centimeter. Lyse Tele anslår å ha bygget ut 2.000 kilometer med fiber. Ifølge ferske tall fra Post- og teletilsynet har Lyse med partnere nå 75 prosent av markedet for bredbånd over optisk fiber.

Full pris for legging av fiberkabel inn til hjemmet er 3.900 kroner.



Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Når grøftebunnen er fri for steiner, kan røret med fiberkabelen plasseres i grøften og ledes fram til huset. Derettes bores et hull gjennom ytterveggen til huset, og det røret trekkes gjennom. Det utvendige arbeidet er nå ferdig.

Den enden som stikker fram på innsiden av veggen, skal kobles sammen med enden av et hvitt kabelrør som kunden har fått. Endene kan teipes sammen med 30 centimeter overlapping. Montøren sørger for koblingen mellom det oransje og det hvite røret når han kommer for å foreta blåsing av fiberen.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Hjemmesentralen er «hjertet» til bredbåndsløsningen. Den optiske fiberen som kobles til boligen via det oransje og hvite røret, kobles til hjemmesentralen som gir mulighet for tilkobling til tv, Internett og IP-telefoni.

Fiberen som kobles til hjemmesentralen overfører usynlig optisk lys med høy intensitet.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Det digitale bakkenettet er viktig å bry seg om for de som mottar gammeldags tv gjennom en antenne. De må skaffe seg en ekstra boks den dagen det analoge nettet slukker. Rogaland er først ute og skal etter planen slukkes i mars 2008. Fra da av går det i svart for dem med antenner.

Med tv fra Altibox hevder Lyse Tele å få en enda bedre forbindelse enn det digitale bakkenettet ettersom fiber har større kapasitet. Leier man film hos Altibox, skal kunden slippe å vente at den skal lastes ned eller bli tvunget til å se den på PC. Tv-dekoderen gir tilgang til tv, video, bredbånd og strøm.

Det finnes en rekke ulike tv-apparater og video/DVD-spillere på markedet. Det er derfor ingen fasit på hvordan de ulike komponentene kobles sammen.

De nyeste dekoderne som Lyse benytter produseres av Motorola og har blant annet HDMI-tilkobling.

For å få full uttelling av flatskjerminvesteringen, må HDTV til. Og Altibox-kundene får nå tilgang til HDTV i tillegg til alle de interaktive tjenestene som følger med.

Navigering skjer ved hjelp av fjernkontrollen, og man bruker piltastene for å forflytte seg på TV-portalens sider og i menyer. Når man navigerer på nettsider, bruker man piltastene for å flytte pekeren fra den ene linken til den andre.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Lyse Tele har bygget ut mest i Rogaland. I alt har selskapet sammen med partnere etablert 800 nodehus i Norge, hvorav 250 av dem befinner seg i Rogaland. Disse nodehusene er knutepunktet hvor datatrafikk samles, og sendes videre i nettet på enda høyere hastighet, opptil 10 Gb/s.

Nettet er bygget opp av rutere som fordeler trafikken. Hvert kort inneholder fiberforbindelsen fra ruter og inn til privathjemmene til 48 kunder. Utstyret eies av Lyse eller partnere, mens landsnettet består av leide linjer av Bane Tele og Telenor med redundans for å hindre stans.

Alle rutere og tjenester overvåkes 24/7/365.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Tv-signalene tas inn på superkraftige satellitt-mottakere plassert i Rogaland Kunnskapspark, i tillegg til flere andre steder i Stavanger. Disse omkodes av Lyse Tele til IP-trafikk som sendes ut til alle partnere fra Stavanger. Enkelte lokalkanaler sendes ut fra partnerne.
Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


Alle rutere og tjenester overvåkes 24 timer i døgnet over hele året fra 20 ansatte hos Lyse Tele. Her kontrollerer man at alle har bredbåndsaksess, tv-tilbud, alarmer, e-post og telefoni. Er det er tv-kanal som faller ut, blir dette markert med en rød prikk på overvåkingsskjermen.

Ifølge Lyse Tele har det aldri skjedd nedetid under SLA-kravene som er 99,5 prosent oppetid, utfra målinger gjort med partnere.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.


I framtiden vil også Lyse Tele-sjef Eirik Gundegjerde satse på mobil med overvåking og styring og utvide tjenestene med strømmåling, strømstyring, energiøkonomisering og sikkerhet. I tillegg forsker nå Lyse Tele sammen med universitet i Stavanger, italienske Telsey og Lærdal Medical på integrerte tjenester og løsninger for intelligente hjem. Hensikten er å skape en lettere hverdag, der lamper, kjøleskap, tv, alarmer og målere kan styres og kontrolleres trådløst via paneler, mobiltelefoner eller Internett.

Klikk her for å komme tilbake til hovedartikkelen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.