Selve glasset som beskytter dagens mobilskjermer, gjerne produsert av selskapet Corning (som står for Gorilla Glass-teknologien), er stort sett ganske passivt.
Det kan imidlertid være i ferd med å forandre seg, da et team med forskere i Polytechnique Montreal har utviklet et sett med sensorer som integreres inn på undersiden av glasset. Sensorene skrives inn i glasset med laser.
Disse sensorene bruker strukturer som kan lese forandringer i lyset. Resultatet blir at selve skjermen får muligheter til å gjøre ting som tidligere hadde krevd dedikerte, separate sensorer.
Blant teoretiske bruksmuligheter er bedre sikkerhet, der mobiltelefonene kan identifisere seg selv via informasjon som er skrevet inn i glasset, og usynlig for brukeren. Dette kan sørge for bedre beskyttelse mot kloning av enheter og informasjonen som ligger på dem.
Ifølge forskerne kan denne type sensorer på sikt bli bygget inn i alle typer glass. Inntil videre konkluderer de med at akkurat Gorilla Glass egner seg spesielt godt til denne prosessen. Det tar ikke mer enn ti sekunder å skrive inn en slik sensor i Gorilla Glass. I og med at sensorene er usynlige, kan flere slike bygges oppå hverandre, noe som også kan åpne for nye bruksmuligheter.
Forskerteamet inkluderer Ming Jun-Li fra Gorilla Glass-produsenten Corning, men selve selskapet har ikke gitt ut noe offisiell informasjon om hvorvidt de planlegger å lansere konkrete produkter som benytter seg av disse sensorene. Samtidig bekrefter forskerne at de søker aktivt etter partnere som kan hjelpe til med utviklingen. De ser for seg at teknologien kan bygges inn i kommersielle produkter i løpet av et års tid.