Denne helgen vil ikke kollektivtilbudet i hovedstaden ha et velfungerende billettsystem. Dermed kan Ruter (tidligere Oslo sporveier) i mange tilfeller heller ikke forvente at folk løser billett.
digi.no vet at det internt er opplyst at det i perioden ikke gjennomføres billettkontroller. Dette ønsker ikke Ruter å gå ut med offentlig.
OPPDATERT: - Det er ikke fritt frem for snikere, sier Ruter til digi.no. Se nederst i saken.
Oslos utskjelte elektroniske reisesystem skal gjennom en krevende oppgradering. Alt billettutstyr skal programvareoppgraderes: Over 4.000 kortlesere, automater og annet salgsutstyr på stasjoner, om bord på trikk, bane, buss og båt i Oslo og Akerhus.
Årsaken er helt ny pris- og sonestruktur (NYPS). 77 takstsoner skal reduseres til åtte. Målet er å gjøre livet enklere for de reisende.
Utrullingen av ny software til alle kontaktpunktene utgjør tidenes oppgradering for Ruter, som vil ha over 200 personer på døgnbemanning gjennom helgen, og enda flere på vakt som kan rykke ut hvis noe skulle gå galt.
- Det er en stor operasjon. Billettsystemet skal omprogrammeres til nye priser og soner. Vi kan ikke bare trykke på en knapp. Alt blir ikke ferdig oppgradert til samme tid. Det begynner på fredag med at t-baneautomatene vil være ute av drift, forteller informasjonssjef Gry Isberg i Ruter til digi.no.
Ifølge Isberg vil kortleserne justeres gradvis, og kunne være offline i flere timer.
- Det går i faser. Det kan bli to timer offline på t-banestasjonene fra i kveld. Vi har anbefalt kundene å kjøpe billetter på forhånd. Lørdag vil endringene gjøres gjeldende på de aller fleste stasjonene.
Vil være fleksible
Selv om digi.no har fått opplyst at kontrollørene har fått «helgefri», spør vi likevel informasjonssjefen om de reisende kan vente seg billettkontroll. I mange tilfeller vil det tross alt være umulig å validere (stemple) de elektroniske reisekortene.
- Det vi vil ha er mange ute som informerer om endringene. Vi bruker det vi har av ressurser til første og fremst å fortelle om nye priser og soner. Så regner vi med at kundene er flinke til å løse billett, enten til gammel eller ny pris. Her vil vi være fleksible. Det blir for eksempel ingen ombordtillegg på billettene i Oslo på lørdagen, sier Gry Isberg i Ruter.
- Du svarte ikke på om det blir billettkontroll?
- Det kan jeg ikke svare på. Det er billettkontroller fra tid til annen. Når det blir, varsler vi aldri. Det viktigste er at man løser gyldig billett.
Men det vil du altså kunne oppleve som vanskelig i mange tilfeller. Et alternativ kan være å løse billett først ved ankomststasjonen din, anbefaler Ruter.
«Dersom du på grunn av tekniske prolemer med kortlesere eller automater ikke får kjøpt eller aktivert reisekortet, kan du reise som normalt», opplyser Trafikanten.
- Tittelen deres er helt feil. Det er ikke fritt frem for snikere. Det som er saken er at vi vil ha folk fra billettkontrollen som skal hjelpe. Vi er romsligere enn ellers i forhold til det å gebyrlegge. Men er det åpenbare forsøk på snik, og kunden hadde mulighet til å løse billett, så blir det ilagt snikgebyr på vanlig måte. Det gis ingen amnesti. Vi oppfordrer kundene til å løse billett, sier informasjonssjef Gry Isberg til digi.no.
digi.no kan ikke ta ansvar for de som eventuelt måtte finne på å reise uten gyldig billett.
DinSide har mer om endringene i kollektivtrafikken:
Ruter tilbyr årskort til de reisende
Oslo S stengt i helgen
Les også:
- [24.02.2012] Ikke brudd på god presseskikk
- [30.09.2011] Oslo S stengt i helgen
- [30.09.2011] Ruter tilbyr årskort til de reisende
- [12.10.2010] Flexuskort dør på mystisk vis
- [30.11.2009] Flexus lagrer for mye reisedata
- [13.05.2009] Papirbilllett snart historie
- [11.03.2009] - Flexus burde ikke vært iverksatt