TELEKOM

Frykter de er ferdige i India

En lisensauksjon kan bli altfor dyr for Telenor.

Telenors India-satsing er trolig over hvis det blir en åpen lisensauksjon. Da kan det bli for dyrt å henge med i budrunden, ifølge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
Telenors India-satsing er trolig over hvis det blir en åpen lisensauksjon. Da kan det bli for dyrt å henge med i budrunden, ifølge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Bilde: Marius Jørgenrud
8. feb. 2012 - 16:27

Telenor er redd for å bli feid av banen av større og sterkere konkurrenter i kampen om Uninors tapte lisenser i India.

Det blir trolig avgjørende for Telenors framtid i India hvordan nytildelingen av Uninors tapte lisenser blir gjennomført, ifølge konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

- Vi vurderer alle alternativer, sa Baksaas da han onsdag presenterte telekomselskapets resultat for fjerde kvartal i fjor.

Det var sterkt preget av nedskrivninger av verdier og goodwill, tilsvarende 4,1 milliarder kroner etter at en høyesterettsdom fratok Telenors indiske selskap Uninor samtlige 22 mobillisenser i landet. Telenor måtte tåle et underskudd før skatt på 1,8 milliarder kroner, mot 3,4 milliarder kroner i pluss i fjerde kvartal 2010.

Uninor har i dag en markedsandel i India på 5,2 prosent, men drøyt 28 millioner abonnenter. Baksaas' tro på fortsatt vekst, har bidratt til at det nå pågår en intens lobbyvirksomhet i New Delhi for å legge forholdene best mulig rette for at Telenor skal være i stand til å vinne budkrigen om Uninors tapte lisenser.

Avgjørende auksjon

Baksaas foretrekker en begrenset auksjon, rettet mot nykommere i markedet.

- Hvis de store, etablerte aktørene også får være med i auksjonen om lisensene, regner vi med at prisnivået blir presset så høyt opp at Telenor ikke vil klare å være med, sa Baksaas.

Dette synet er formidlet til indiske myndigheter, blant annet i et møte mellom IT- og telekommunikasjonsminister Kapil Sibal og Telenors Asia-direktør Sigve Brekke. Nærings- og handelsminister Trond Giske bekrefter overfor NTB at det også fra myndighetshold - gjennom fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud - blir uttrykt at en helt åpen auksjon ikke er å foretrekke.

- Hvis indiske myndigheter mener alvor med at de ønsker et bredt spekter av selskaper og at Telenor skal fortsette, så taler det for at en fri auksjon der de tunge og etablerte selskapene kan delta, ikke vil være hensiktsmessig, sier Giske.

Kan tape 17 milliarder

Tallene Baksaas presenterte for analytikere, presse og investorer onsdag viser at Uninor utgjør en reell tapsbombe for det norske selskapet. I tillegg til å ha gått inn i selskapet med 8,9 milliarder kroner i egenkapital, har Telenor også garantert for lån på 8,1 milliarder kroner.

- Telenor har investert enorme beløp av skattebetalernes verdier. Vi må gjøre det vi kan for at disse verdiene ikke skal gå tapt, sier Giske.

Da saken var tema i Stortingets spørretime reiste Høyres Svein Flåtten spørsmål om regjeringen hadde forsikret seg om at Telenor ikke involverte seg i uetisk forretningsdrift.

- Vurderingen av pris og hvordan det nye indiske selskapet skulle settes opp, var det Telenors ansvar å vurdere. Det ble også gjort en grundig analyse at samarbeidsselskapet Unitech, en såkalt due diligence, sa Giske.

Han utelukker likevel ikke at han som representant for den største eieren senere vil forsøke å ta rede på hva Telenor visste før Uninor-etableringen og hvilken kontakt det var med den kommende partneren, Unitech. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.