Oslo (NTB-Per Christensen): Datatilsynet frykter at Sverige kan bruke opplysninger i norske e-poster og SMS-meldinger i bytte mot informasjon som svenske etterretningstjenester vil ha fra tredjeland. En svensk lov åpner for utstrakt innsyn i norsk internett- og mobiltrafikk.
Regjeringen ser dette som uheldig og ber nå norske teleoperatører sørge for at telefoni og SMS mellom norske borgere skal holdes innenfor norske grenser. Internett er vanskeligere å regulere.
– Norske borgere skal føle seg trygge på at det de sier eller skriver på mobiltelefon ikke kan overvåkes av andre, sier statssekretær Hege Solbakken (Sp) i Samferdselsdepartementet til NTB. Hun regner med at operatørene tar signalet fra departementet.
En revidert versjon av den svært omstridte FRA-loven ble onsdag vedtatt med knapp margin i Riksdagen. Etter sterke protester i Sverige heter det nå at svenske statsborgeres bruk av telefoner og e-post ikke skal overvåkes innenfor svensk område.
Internett er problemet
Avdelingsdirektør Leif Aanensen i Datatilsynet mener at denne forsikringen også bør omfatte nordmenn. Han tror departementets initiativ kan regulere mobiltelefoni og SMS forholdsvis enkelt, men at internett er en del av en integrert infrastruktur som går mellom Norge og Sverige, og som ikke uten videre kan stanses.
– Loven er ment som et tiltak som skal beskytte svensk territorium og kongeriket Sverige. Men vi har ingen garantier for hva som kan skje med opplysninger som svenskene fanger opp. Kanskje de til og med kan bli brukt i en byttehandel med andre land. Dette skaper usikkerhet, sier Aanensen til NTB.
Venstre mener at regjeringen ikke har gjort nok for å hindre at norsk internett- og mobiltrafikk kan bli overvåket i Sverige.
Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande beskylder den rødgrønne regjeringen for å ha vist unnfallenhet overfor svenske myndigheter. Hun krever at personvernet må sikres for norske borgere og at regjeringen informerer befolkningen om følgene av FRA-loven.
Via Sverige
Rundt 80 prosent av den norske internettrafikken, men også mye SMS og telefoni, går via Sverige og kan bli gjenstand for gjennomlesing av Försvarets Radioanstalt, en sivil instans som er underlagt det svenske forsvarsdepartementet. Loven er ifølge Sveriges regjering et viktig verktøy i beredskapen mot terroraksjoner.
Venstre vil at norske leverandører av internettjenester skal flytte sine servere over på norsk jord av hensyn til personvernet.
Aanensen sier at mange nettservere står i Sverige fordi der et snakk om svenske selskaper. Det er derfor økonomiske grunner til at de er plassert utenfor Norge. De fleste teleselskaper holder derimot SMS-trafikken innenfor den norske grensen, med unntak av svenske Tele2.
Mobil- og fasttelefoni som går i kabel mellom Nord- og Sør-Norge rutes ofte gjennom Sverige av kapasitetshensyn. Denne trafikken kan dermed bli gjenstand for spesiell svensk interesse. Dette vil også departementet ha en slutt på.
– Flytting av servere vil gjøre problemet mindre, men det fjerner ikke all grunn til uro, sier Aanensen.
Les også:
- [09.01.2014] Pirater aksjonerte mot svensk etterretning
- [10.01.2013] Hemmelig svensk brannmur
- [05.06.2012] Stortinget skremt av svensk datasnoking
- [01.12.2009] Startskudd for massiv svensk overvåkning
- [19.10.2009] - Kommunene må overvåke overvåkingen
- [16.10.2009] - Slipper ikke avlytting ved å flytte servere
- [16.10.2009] Ber nettilbyderne holde trafikken i Norge
- [15.10.2009] Krever tiltak mot svensk overvåking
- [29.04.2009] Demonstrerer for et fritt internett
- [16.02.2009] Krever tiltak mot svensk avlytting
- [10.12.2008] Massiv avlytting er alltid bortkastet
- [08.12.2008] Ja, svenskene kan overvåke oss