BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fullfør IT-prosjekter i tide og etter budsjett

De fleste IT-prosjekter opplever budsjettsprekk og forsinkelser. Mercury-brukere har andre erfaringer.

6. okt. 2003 - 15:55

Hittil har Mercury Interactive vært mest kjent for sin innsats innen ytelsesoptimering av IT-systemer, der de har vist hvordan man i praksis kan spare omfattende investeringer i maskinvare mot å foreta de rette justeringene i programvare. I slutten av september kunngjorde selskapet sin største teknologilansering noensinne, sammen med en reorganisering av produktspekteret i fire såkalte "centers of excellence". Disse tar for seg ulike sider ved det Mercury – og Gartner – kaller "business technology optimization" (BTO), eller optimalisering av forretningsteknologi.

Bak denne utvidelsen ligger tre viktige oppkjøp som Mercury har foretatt de siste månedene. 12. mai kjøpte de Performant, der hovedproduktet var et verktøy for å bedre ytelsen i Java 2EE-applikasjoner. Verktøyet letter arbeidet med å finne fram til flaskehalser i koden, og finne bedre måter å gjøre ting på. Oppkjøpet bygget på et langvarig partnerskap der erfaringen var at verktøy fra begge selskapene kunne bidra til å øke ytelsen på Java 2EE-applikasjoner med opptil 1000 prosent. Etter oppkjøpet gikk Performant inn i Mercurys Optane-familie.

I juli kjøpte Mercury teknologi for rapportering og analyse fra Allerez Corporation, for å bedre rapporteringen fra selskapets øvrige produkter.

Det viktigste oppkjøpet, Kintana, ble kunngjort 10. juni og fullført 15. august. Selskapet ble gjort til egen forretningsenhet hos Mercury, for såkalt "IT governance", eller "ledelse av IT-prosjekter". Hensikten er å tilby programvare som kan styre IT-prosjekter etter klare forretningsmessige kriterier. Kintana hadde en årsomsetning i 2002 på 44,5 millioner dollar, og ble overtatt for 225 millioner dollar.

Kintana-verktøyene ble premiert på en Gartner-samling i sommer. Virkningen kan oppsummeres slik: Tall fra analyseselskapet Aberdeen tyder på at bare hver tiende IT-prosjekt fullføres etter det opprinnelige tidsskjemaet, og at tre av ti avsluttes innen de er fullført. Stikkprøver blant brukere av det som i dag er Mercury-verktøy for IT-prosjektledelse, tyder på at de fullførte 60 prosent av IT-prosjektene etter den opprinnelige tidsplanen, og at bare tre prosent av prosjektene ble oppgitt før de ble ferdigstilt. Tall fra Gartner tyder på at bare annet hvert prosjekt leveres på budsjett, og at bare annet hvert prosjekt tilfredsstiller de opprinnelige målene. Mercury-kunder erfarer andeler på henholdsvis 80 prosent og 90 prosent.

De tre oppkjøpene har tilført Mercury mye verdifull teknologi, og gir selskapet muligheten til på troverdig vis å presentere seg som den mest helhetlige leverandøren av hjelpemidler for å optimalisere IT-systemer som bedrifter baserer sin forretningsdrift på. Selskapet har satt opp nye mål for sine kunders IT-prosjekter. Med hensiktsmessig bruk av verktøy innen prosjektledelse, kodekvalitet, applikasjonsytelse og tilgjengelighet – de fire "fortreffelighetssentrene" – skal:

  • andelen IT-prosjekter levert etter tidsplanen økes fra 60 prosent til 90 prosent
  • andelen IT-prosjekter levert på budsjett økes fra 80 prosent til 95 prosent
  • andelen IT-prosjekter som ikke fullfører sine mål reduseres fra 10 prosent til 5 prosent
  • andelen IT-prosjekter som kuttes innen de fullføres begrenses til 3 prosent.

Mercurys europeiske markedssjef Phil Wood mener hans selskap er i en enestående stilling for å hjelpe kunder med å utarbeide, iverksette og gjennomføre helhetlige planer for samkjøring av IT og personell.

– Det er bare to spørsmål som virkelig gjelder, sier han til digi.no. – Det ene er: Dreier IT-strategien seg om det riktige hva angår prioriteringer, folk og forretningsprosesser? Det andre er: Leverer IT-systemet det forretningsprosessen virkelig trenger? Og det er disse spørsmålene våre verktøy skal gi løpende svar på.

Detaljer om den nye produktorganiseringen til Mercury er tilgjengelig fra selskapets nettsted. Onsdag innledes et stort arrangement i Orlando i Florida der kunder får se eksempler på verktøyene i praktisk bruk. De vil også presenteres for flere nye ideer fra selskapet, blant annet nye former for lisensiering.

– Lisensmodellen vår har endret seg fra kjøp til abonnement. Nå diskuterer vi muligheten for prosjektbasert lisensiering med noen av kundene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Mercury-verktøyene hører typisk til i store organisasjoner, blant dem DnB, Skattedirektoratet og Forsvarsdepartementet i Norge.

– Vi er også svært relevante for mindre enheter som er kritisk avhengig av IT, avslutter Wood.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra