GALILEO

Galileo-systemet er utvidet med to nye satellitter. ESA planlegger ny generasjon

Vellykket oppskytning fra Fransk Guyana i helgen.

Det øverste trinnet, kalt Fregat, med de to nyeste Galileo-satellittene før det ble montert på toppen av de øvrige tre trinnene til Soyuz-raketten.
Det øverste trinnet, kalt Fregat, med de to nyeste Galileo-satellittene før det ble montert på toppen av de øvrige tre trinnene til Soyuz-raketten. Foto: ESA-CNES-Arianespace Optique Video du CSG – P Baudon
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. des. 2021 - 15:00

To Galileo navigasjonssatellitter ble søndag, norsk tid, sendt opp i verdensrommet fra en oppskytningsbase i Fransk Guyana av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA (European Space Agency) – som et supplement til de 26 som fra før går i bane rundt jorden.

Satellittene tilhører samme generasjon som de øvrige, men er de to første av totalt tolv som likevel omtales som en forbedret versjon. De resterende ti satellittene skal sendes opp i løpet av de neste tre årene. 

Ny generasjon under utvikling

«Lift-off» for Soyuz launcher VS-26 med Galileo-satellittene 27 og 28 fra Europas Spaceport i Fransk Guyana 4. desember 2021, lokal tid. <i>Foto:  S. Martin/ESA/CNES/Arianespace</i>
«Lift-off» for Soyuz launcher VS-26 med Galileo-satellittene 27 og 28 fra Europas Spaceport i Fransk Guyana 4. desember 2021, lokal tid. Foto:  S. Martin/ESA/CNES/Arianespace

Samtidig jobber ESA med å utvikle en andregenerasjons navigasjonsatellitt. Ifølge organisasjonen skal dette bli den mest avanserte og kraftige navigasjonssatellitten som har blitt bygget. Den skal trolig tilby høyere nøyaktighet enn dagens satellitter, og den skal være fullstendig omkonfigurerbar. 

De nye satellittene utvikles av ESA i samarbeid med to separate konsortier bestående av europeiske teknologibedrifter. Hensikten med dette er å sikre konkurranse og redundans. 

Planen er foreløpig at den første andregenerasjonssatellitten sendes opp i verdensrommet i 2024. 

Galileo-systemet ble operativt i 2016, fem år etter at den første av de nå 28 satellittene ble sendt opp. 

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra