BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gammel ringrev trekker trådene hos SCO

I 2000 presset han Microsoft til et 250 millioner dollars forlik. Ray Noorda er hjernen bak SCOs felttog mot IBM og Linux.

17. okt. 2003 - 14:06

Et diskret forlik mellom to små Linux-distributører har fått amerikanske medier til å rette et søkelys mot en gammel ringrev i IT-bransjen, Ray Noorda. Noorda var sjef for Novell fra slutten av 1980-tallet til 1995. Siden har han konsentrert seg om sitt eget investeringsselskap, Canopy Group, som i dag er den største eier i SCO Group, tidligere kjent som Caldera. De siste årene har Noorda gjort det avgjort bedre som saksøker enn da han prøvde seg som gründer og bedriftsleder.

Under Noorda snappet Novell opp rettighetene til blant annet Unix og en klon av Microsofts første operativsystem MS-DOS, kalt DR-DOS – DR står for "Digital Research", selskapet som første utviklet systemet. Da Noorda forlot Novell, fikk han med seg rettighetene til begge disse systemene til Caldera.

Fram til slutten av 1990-tallet greide Caldera fortsatt å tjene penger på DR-DOS, som operativsystem til kasseapparater og liknende utstyr. Så allierte Noorda seg med mektige venner i den amerikanske kongressen, særlig senator Orrin Hatch fra Utah, og medvirket til felttoget mot Microsoft som utløste det store monopolsøksmålet fra USAs justisdepartement i 1998. Ray Noorda er også fra Utah, delstaten der både Novell og WordPerfect hørte hjemme, og som fram til første halvdel av 1990-tallet framsto som et dynamisk IT-miljø – siden utkonkurrert av Microsoft.

I 1999 saksøkte Caldera Microsoft for måten DR-DOS ble utkonkurrert flere år tidligere. Stresset av det store monopolsøksmålet, inngikk Microsoft et forlik der Caldera, da nærmest heleid av Canopy, fikk 250 millioner dollar. (Beløpet ble opprinnelig anslått til å være noe lavere.)

Noorda fortsatte å utvikle Caldera som Linux-aktør, med produkter for PC-er, servere og PDA-er. Det siste produktet ble siden utskilt i et eget selskap, Lineo, fortsatt eid av Canopy. Lineo leverte blant annet sin PDA-Linux til Sharp.

I fjor oppdaget Lineos hovedkonkurrent MontaVista Software at kode de hadde utviklet, ble distribuert videre av Lineo under GNU-lisensen, men under Lineo-copyright.

Dette er om lag samme type brudd på opphavsrett som det SCO Group beskylder IBM og Linux-distributører for i dag.

MontaVista gikk til sak. Tidligere denne uken ble partene enige om et forlik. Betingelsene er ikke kjent, og det er heller ikke kjent hva slags argumenter det tidligere Canopy-selskapet – Lineo hører i dag inn under Motorola – forsvarte seg med.

Forliket mellom Lineo og MontaVista svekker SCOs felttog mot Linux på minst to måter. For det første viser det hvor vanskelig det er selv for de mest opphavsrettsbevisste, noe man må anta at alle Canopy-selskaper er, å styre rett opphavsrett i åpen kildekodeverden. For det andre antar man av Lineo må ha ført samme type argumentasjon som IBM vil gjøre bruk av, dersom det skulle lykkes SCO å bevise at det finnes beskyttet Unix-kode i Linux, nemlig "uskyldig overtredelse" ("innocent innfringement"). Hvis Canopy-selskapet Lineo har brukt dette argumentet for å redusere størrelsen på erstatningen til MontaVista, vil det være vanskelig for Canopy-selskapet SCO å få gehør for at andre ikke kan påberope seg å være i samme situasjon. I så fall må SCO redusere forventningene til IBM-søksmålet vesentlig.

Det vil få følger for SCOs aksjekurs, som er blitt mangedoblet siden søksmålet ble lansert, fra 2,88 dollar til godt over 16 dollar.

Ifølge New York Times er det Noorda som har trukket i trådene hos SCO for å få selskapet til å erstatte sin Linux-baserte forretningsmodell med en modell basert på å hevde rettighetene til Unix. Overgangen ble i praksis sikret da Darl McBride – en annen overbevist mormoner og utahværing – i juni 2001. Canopy er fullt ut kontrollert av Noorda, har to representanter på SCOs styre, og har spilt en viktig rolle i å legge opp SCOs juridiske utspill. Avisa siterer blant annet Yankee Group-analytikeren Laura Didio som sannhetsvitne.

Et annet eksempel som viser hvordan Noorda satser på søksmål for å tjene penger, er forliket mellom Canopy-selskapet Center 7 og Computer Associates (CA) fra august i år. Center 7 var et oppstartselskap som i 2000 inngikk en avtale med CA om at CA skulle markedsføre deres driftsprogramvare. CA avviste anklagen, men gikk likevel med på et forlik som Center 7 tjente 40 millioner dollar på.

Etter forliket mellom MontaVista og Lineo, er SCO blitt noe spakere. SCO har gitt en erklæring der det heter at det ikke vil sende regninger til Linux-brukere likevel. Det har også opphevet fristen som SGI fikk for å betale for påstått brudd på Unix-opphavsretten i filsystemet XFS, som distribueres i Linux-utgave under GNU-lisens. SCO opprettholder tilsynelatende anklagen, men SGI har ikke fått noen ny frist.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra