I en rapport med den megetsigende tittelen "Linux: The Hype and the Reality" tar det store analyse og rådgivningsselskapet Gartner i frisk stil et oppgjør med det de mener er sterkt overdrevne påstander om hva Linux bør brukes til.
Hittil har gratisoperativsystemet primært vært brukt til å drive Internett og epost-servere samt andre enklere oppgaver. Men en rekke leverandører, blant annet IBM og Oracle, selger inn Linux til stadig tyngre og mer virksomhetskritiske løsninger.
I en oppsummering skriver sjefsanalytiker Anne Powell i Gartner Group at Linux er ikke klar for "enterprisewide deployment", å ta det meste av IT-driften i et stort selskap.
Fire av fem selskaper eksprimentere nå med Linux, men Linux er hverken egnet som erstatning for tunge Unix-systemer eller til å erstatte Windows på skrivebordet.
Et av Gartners ankepunkter er at selv om sikkerheten i Linux er bra, kan den ikke måle seg med sikkerheten i kommersille Unix-systemer.
Gartner har oppsummert sine meninger om hva Linux kan brukes til i en såkalt Hype-kurve. Gartner mener at de fleste teknologier går gjennom denne hypekurven i forskjellige tempo. Hovedtesen er at når en teknologi dukker opp, blir den oversolgt og får alt for mye omtale selv om den er umoden. Etter en hype-topp, kommer det en periode med skuffelse hvor mange teknologier dør. De som overlever bygger seg så oppover gjennom forskjellige kundegrupper til å bli massemarkedsprodukter.
Denne hypekurve for Linux har Gartner laget i januar i år.
Gartner mener at man må se på Linux som et sett med teknologier, ikke et helkoordinert produkt. Hvor bra det fungerer for en applikasjon og en kunde sier derfor ikke så mye om hvordan det er for andre.
Det mest overoppskrytte temaet innen Linux-verdenen i dag er at Linux er kan og bør erstatte Windows på PCer, mener Gartner. Linux for PCer i massemarkedet ligger så mye som fem år frem i tid, mener Gartner.
Mangel på programvare og systemer for lagring, backup, gjenoppretting bremser hvor langt Linux skalerer oppover. Linux mangler også gode nok systemer for arbeidsdeling og klynge-oppsett. Dette gjelder både fire-prosessor-server og 64-bits systemer.
Men på to-prosessor-servere er Linux i ferd med å bli vanlig, for eksempel til å kjøre SAP.
Gartner oppsummerer med å spå at vil ta 7-10 år før Linux har utviklet seg til et punkt der mange store bedrifter vil ta det i bruk som grunnmur i sine systemer.