Nasjonalbiblioteket lyser ut en tilskuddsordning for nettbaserte leksikon, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet. 5 millioner kroner skal fordeles etter retningslinjer gitt av departementet. Nasjonalbiblioteket skal forvalte ordningen.
Kulturminister Thorhild Widvey iser at Regjeringen vil bidra til at publikum får «gratis tilgang til flere kunnskapskilder av høy kvalitet på nettet».
Slik formuleres formålet med tilskuddsordningen:
– Å styrke tilbudet av gratis leksikon som grunnlag for kunnskapsutviklingen og meningsdanningen i samfunnet. Støtteordningen skal bidra til formidling av norskspråklig, oppdatert og kvalitetssikret kunnskap på digitale IKT-plattformer.
Andre poeng er å gi fagfolk flere formidlingskanaler og bidra til å opprettholde norsk som levende fagspråk.
Det ligger imidlertid et spesielt krav til nettleksikon for å kunne få tilskudd gjennom ordningen: Artiklene må være signerte.
– Signert innhold er viktig for kvalitetssikring og kildekritikk, heter det.
I praksis finnes fire gratis nettleksikon i Norge: Wikipedia på henholdsvis bokmål, nynorsk og samisk, samt Store norske (snl.no).
Wikipedia-variantene har ikke signerte artikler og faller følgelig utenfor ordningen.
Dette, og pressemeldingens bruk av ordet «kvalitetssikret» – nøkkelordet i markedsføringen til Store norske gjennom mange år – viser klart hvem departementet har tenkt at pengene skal gå til.
Norske wikipedister tar det ikke spesielt tungt at de utelukkes fra statsstøtte.
– Vi lever vel godt videre okke som, heter det blant annet på bidragsyternes diskusjonsforum.
I en e-post til digi.no skriver Harald Haugland, bidragsyter til Wikipedia og oppgitt pressekontakt, følgende, på egne vegne:
Selv mener jeg at når Wikipedia-samfunnet har klart å etablere et leksikon på norsk med over 417.000 artikler, vil man nok klare seg også i fremtiden uten støtte fra det offentlige til artikkelproduksjon. Serverne står i USA og drives av donasjoner fra brukere over hele verden. Samtidig er det bra at man får en ordning som kan sikre Store Norske Leksikon videre drift, for det er bedre for publikum å ha flere nettleksikon å velge mellom.
Jeg er nok likevel uenig med argumentet om at leksikonartikler må være skrevet av en person og signert. Wikipedia-konseptet viser at det er fullt mulig å ha gode artikler som er skrevet av mange bidragsytere. Selve prosessen med flere bidragsytere fungerer som kvalitetssikring, og kildekritikken er en prosess som hver bidragsyter medvirker til.
Jeg støtter kulturministeren i hennes understreking av betydningen av å holde oppe et levende fagspråk på norsk. Det er flott å få universitetene aktive i formidlingen av kunnskaper på norsk i en form som når flest mulig mennesker.