Et amerikansk firma, NComputing, opplever i disse dager stor framgang i land som India og Bangladesh. Selskapet leverer en løsning som gjør en Windows- eller en Linux-pc om til en server for superbillige terminaler. Løsningen gir hver bruker opplevelsen av å disponere en egen pc, selv om man deler på ressursene til én og samme pc. Brukeren som sitter ved pc-en har samme opplevelse som brukerne som sitter ved terminalene.
Produktene til NComputing består av to typer terminaler og egenutviklet programvare, vSpace, som deler opp en pc i virtuelle maskiner.
Den enkleste løsningen til NComputing er selskapets «X-Series»-terminaler. Her installerer man vSpace-programvaren og ett eller to egenutviklede PCI-kort i pc-en. Hvert PCI-kort kan betjene inntil tre terminaler. Hver terminal har utgang for høyttaler, mus, tastatur og skjerm, samt en Ethernet-utgang. USB-utstyr kan tilordnes og reserveres hver bruker. Framføringen til hver arbeidsplass krever da egen USB-hub og -ledning.
Hvis det er opptil fem meter mellom pc-en og terminalen, kan man bruke en Cat 5 UTP-kabel med Ethernet-plugger i begge endre for å kople pc-en til en terminal. For avstander opptil ti meter kan man bruke en Cat 6 STP-kabel. Grunnen til at lengdene er begrenset, er fordi kablene ikke bærer standard Ethernet-signaler.
Denne enkle løsningen gjør det mulig å ha opptil sju brukere per pc: En på selve pc-en og tre per PCI-kort. Skjermoppløsningen er begrenset til 1024 x 768.
En mer omfattende løsning må brukes der man ønsker flere enn 7 brukere per pc, eller har avstander over ti meter.
Den krever terminaler fra NComputing «L-Series»: Her koples både pc-en og terminalene til det kablede lokalnettet. Terminalene har ellers de samme utgangene som i X-Series, bortsett fra at L-Series tilbyr skjermoppløsning i opptil 1280 x 1024, eller bredskjerm 1440 x 900. Den dyreste utgaven av L-Series tilbyr 24 biters farger, mikrofonutgang og egen USB-utgang.
En standard stasjonær pc kan ifølge NComputing støtte opptil ti samtidige brukere, mens en kraftig pc greier opptil 30. Erstatter man en pc med en ekte server, kan en praktisk begrensning være rundt 100 brukere. Disse anslagene bygger på den forutsetningen av multimediebruken er beskjeden, og at man i all hovedsak holder seg til vanlig kontorprogramvare som nettleser, tekstbehandling og regneark.
NComputing har hittil levert rundt en million terminaler. Av disse er 70 prosent levert i typisk fattige land, der de brukes i bedrifter, utdanningsinstitusjoner og internettkafeer. I rike land brukes de gjerne i utdanningsinstitusjoner, og i biblioteker og liknende offentlige steder.
NComputing har nylig undertegnet en avtale med myndighetene i den indiske delstaten Andhra Pradesh, der den rimeligste terminalløsningen skal brukes i 5000 skoler på barnetrinnet, med til sammen 1,8 millioner elever.
Avtalen går ut på at hver skole skal få en datalab på ti arbeidsplasser, fordelt på to pc-er og 8 terminaler. Kostnadene per arbeidsplass, inklusiv skjermer, tastaturer og mus, er beregnet til 4500 rupier per stykk, tilsvarende 575 kroner. Operativsystemet er Microsoft Windows: Lisensene til Windows og til Microsoft Office leveres i henhold til Microsofts utviklingsprogram Unlimited Potential.
Datalab-ene installeres etter en lokalt utviklet modell i Andhra Pradesh kalt «Build, Operate and Transfer». Det innebærer at NComputing og partnere skal installere, bemanne og drive anleggene i fem år. I denne perioden skal skolenes egne ansatte ha fått tilstrekkelig med kunnskap og kompetanse til at de er i stand til å drive videre på egen hånd.
Pc-ene i prosjektet skal i hovedsak leveres av Acer og den indiske leverandøren HCL Infosystems.
NComputing var nylig gjenstand for en reportasje i magasinet Forbes, fokusert på hvordan selskapets løsninger brukes i offentlig-støttede internettkafeer i Bangladesh. Kunden er her den ideelle organisasjonen Bangladesh Rural Advancement Committee (BRAC) som gjennom lokale telesentre søker å gjøre befolkningen fortrolig med internettjenester.
Forbes legger opp til en diskusjon om NComputing-modellen opp mot modellen til stiftelsen One Laptop Per Child (OLPC) der barn i fattige land får hver sin rimelige bærbare. Sammenlikningen har trolig lite for seg. OLPC-maskinen XO er en helhetlig læringsmodell der den lille pc-en erstatter bøker og andre læremidler. Da er ikke en datalab på ti arbeidsplasser i en skole med 5000 elever et alternativ. Det en XO koster – i underkant av 1200 kroner – må da ikke sammenliknes med de 575 kronene en NComputing-arbeidsplass kommer på, men også med samtlige utgifter til lærebøker og andre læremidler, fordelt på hver elev gjennom mange år.
Les også:
- [01.10.2008] Innrømmer at OLPC-maskinen er for treg
- [01.10.2008] Venezuela kjøper 1 million Intel Classmate
- [24.09.2008] Ber Norge adoptere et OLPC-land
- [22.09.2008] Peru prøver barne-PC-en XO med Windows
- [08.09.2008] Amazon skal selge OLPC XO
- [27.08.2008] Endelig har et land gitt en pc til hvert barn
- [31.07.2008] Portugal valgte Intel framfor OLPC