Øystein Jåtog-Rød var tidligere administrerende direktør i SAP Norge. Etter å ha sluttet der startet han konsulentselskapet Pearl Consulting i februar 2006. I løpet av oppstartsåret har selskapet vokst raskt. Videre rask vekst i år skal blant annet sikres gjennom å levere SAP-implementasjoner raskt og effektivt.
– Vi sier at du skal få en ferdig løsning implementert på 2-3 måneder. Det er en forhåndsoppsatt løsning som dekker veldig veldig mange av behovene til bedriftene, sier Jåtog-Rød.
SAP har en enklere produktpakke for mindre kunder som heter Business One, men det er ikke den det er snakk om. Jåtog-Rød snakker om å levere en implementasjon av systemet som de store kundene benytter innenfor denne stramme tidsrammen.
– Vi er i ferd med å gjøre dette i praksis med en kunde og vi skal selge så mange slike prosjekter som vi klarer fremover, sier Jåtog-Rød.
Jåtog-Rød forteller at internasjonalt er det noen leverandører som har kommet godt i gang med å levere SAP-prosjekter av denne typen.
– SAP er standard programvare. Ja, det finnes mange alternativer, men det gjør det også i Microsoft Word, sier Jåtog-Rød.
Selv om noen organisasjoner har utvidet sin Word-implementasjon med avanserte maler og integrasjon med intranettløsninger og andre systemer, er det enda flere som bruker Word som en standard tekstbehandler uten spesialtilpassninger. Selv om det ikke er helt det samme, mener Jåtog-Rød at mange også kunne klart seg med en standard-implementasjon også av SAP.
– Alle tror de er spesielle, de fleste nekter å erkjenne at de kanskje ikke er det, sier Jåtog-Rød.
I praksis er det få som er virkelig spesielle. De aller fleste kommer kunne klart seg med å implementere en av flere standardløsninger og så bygge videre på det etter hvert, mener Jåtog-Rød. Han tror at mye av problemet med lange implementeringsprosjekter ligger i måten man driver denne typen prosjekter.
– På den tradisjonelle måten setter du deg ned og spesifiserer behovene, lager en kravspesifikasjon. Så skriver du i Word hvordan disse prosessene skal se ut i fremtiden ved hjelp av SAP. Så begynner du å sette opp og konfigurere systemet med utgangspunkt i det behovet, sier Jåtog-Rød.
Det tar tid og skaper ofte unødvendig komplekse løsninger med mange spesialtilpassninger.
– 80 prosent av spesialtilpassningene man spesifiserer viser det seg i ettertiden at man ikke har behov for, sier Jåtog-Rød.
Han mener at hans selskap på noen få timer kan sette opp en velfungerende demoløsning med kundens data på en standard SAP-løsning. Deretter er det mest snakk om å spesifisere opp serverparken for ytelse og begynne implementeringen. Med et team bestående av 3–4 personer med forskjellig kompetanse, mener han at det skal være fult mulig å implementere en velfungerende SAP-løsning innenfor en tidsramme på 2–3 måneder.
– I prinsippet kan du drive Statoil og Forsvaret på en standardisert løsning, sier Jåtog-Rød
Han vektlegger imidlertid «i prinsippet». I praksis er det noen flere utfordringer som gjør at det ikke vil skje. Den største utfordringen er på organisasjonssiden.
– Du klarer ikke å løfte så mange over på en ny løsning over natten, med 200 personer er det enklere, sier Jåtog-Rød.
Flere har kritisert SAP-prosjekter for at kunden må tilpasse sin bedrift til SAP og ikke omvendt. Det har ikke Jåtog-Rød noe problem med, men han snur rundt på problemstillingen.
– Det samme gjør man med Word, sier Jåtog-Rød.
SAP er i Jåtog-Røds øyne standard programvare utviklet med utgangspunkt i det som også i Norge betegnes som «best practices». Da ser han ikke noe galt i at det er bedriften som tilpasser seg til programvaren. Tvert i mot, hvis flere hadde gjort det, ville de kunne implementert SAP på en brøkdel av tiden.