Svenske myndigheter har valgt å fortsette å kreve at internettleverandører logger kundenes aktivitet på nettet, til tross for at EU-domstolen har besluttet at EUs datalagringsdirektiv er ulovlig. Den svenske beslutningen er omdiskutert, men er basert på en nasjonal lov, «Lagen om elektronisk kommunikation» (LEK).
Les også: Telia gjenopptar «DLD-lagringen»
Internettleverandøren Bahnhof er blant dem som har nektet å gjeninnføre loggingen, som ble avbrutt etter EU-domstolens kjennelse ble kjent. Dette har ført til at Post- och telestyrelsen vil gi selskapet en bot på 5 millioner kroner dersom det ikke begynner loggingen på nytt.
Bahnhof kommer nå til å bøye seg for dette, men innfører samtidig det selskapet kaller for «Plan B». Den innebærer at alle kunder inntil videre tilbys en VPN-tjeneste, LEX Integrity, uten kostnader.
I praksis leveres VPN-tjenesten av 5. juli-stiftelsen. Stiftelsen er ingen internettleverandør og er dermed ikke berørt av kravet om logging.
– Når en Bahnhof-kunde ønsker å surfe via våre servere, kobler de seg opp via PPTP. Vi i stiftelsen har ingen anelse om hvem disse kundene er. Vi har ingen informasjon om dem, verken navn eller adresse. Vi sjekker bare om denne (for oss) ukjente surferen bør ha tilgang til å koble seg til via våre servere, skriver stiftelsen i en kunngjøring.
Kundene som bruker LEX Integrity deler IP-adresser med andre kunder ut mot internett. Stiftelsen bruker sin egen maskinvare og egne teknikere.
– Bahnhof har ikke tilgang til våre maskiner. Det er ingen måte de kan vite hva kundene deres gjør etter å ha avlevert dem til våre servere, skriver stiftelsen.
Meningsløs
Med en slik tjeneste blir hele datalagringen meningsløs, fordi det ikke er mulig å se hvilke brukere som har besøkt hvilken ekstern tjeneste. I loggene til de eksterne tjenestene vil alle VPN-brukerne være oppført med én eller noen få, felles IP-adresser.
En talsmann for Bahnhof, Jon Jordås, sier i en pressmelding at selskapet er i ferd med å miste tålmodigheten med svenske myndigheter, som har valgt å ignorere EU-dommen.
– Nå velger Bahnhof å hoppe over det hele og løse situasjonen på en ansvarlig måte, nemlig å løse opp hele problematikken. Vi starter datalagringen, men med det samme gjør vi datalagringen meningsløs, sier Jordås.
Les også:
- [16.01.2015] Lurt av falsk wifi
- [28.08.2014] Telia gjenopptar «DLD-lagringen»