RESULTATERFINANS

Google betalte 170 millioner per ansatt

Etter at Youtube inngikk avtaler med innholdsprodusenter, ble alt klart for at Google kunne kjøpe dem.

10. okt. 2006 - 07:55

Spekulasjonene om Google skulle kjøpe Videonettstedet Youtube har gått noen dager og nå bekrefter partene at kjøpet har blitt gjennomført.

    Les også:

Google betaler 1,65 milliarder dollar for Youtube. De skal ifølge Wall Street Journal ha fått avslag i forrige uke på et tidligere bud på én milliard dollar.

Youtube ble rekordstor på rekordtid. Nettstedet er en av verdens mest besøkte nettsteder og har cirka 100 millioner videovisninger hver eneste dag. Selskapet rakk ikke å bli mer enn 67 ansatte og 19 måneder gammelt før de ble kjøpt opp. Kjøpet verdsetter hver arbeidsplass til nærmere 25 millioner dollar, tilsvarende nesten 170 millioner kroner.

Kjøpet av Youtube er også Googles største noensinne. Søkegiganten har frem til nå foretrukket å gjøre mindre oppkjøp av lovende teknologiselskaper, fremfor å bla opp de store beløpene. Selv om Youtube på mange måter fortsatt er et slikt type selskap, er prislappen markant høyere enn andre selskaper Google har kjøpt.

– Dette vil gjøre det mulig for oss å fortsette utviklingen av funksjonalitet for vårt brukermiljø og våre partnere. Det gir oss mulig å spisse vårt fokus og vi kan utnytte teknologi og ressurser fra Google til å løfte innsatsen vår, sir Chad Hurley, administrerende direktør i Youtube til Wall Street Journal.

Google tjener hoveddelen av sine inntekter fra annonsesalg på tekstbaserte reklamer. Med Youtube som en del av porteføljen sin vil de få en dominerende markedsandel også på online video. Det er et marked det forventes store reklameinntekter på i nær fremtid.

– Vi tror at kombinasjonen av Google og Youtube vil skape en ny og interessant global media plattform for brukere, innholdsprodusenter og annonsører rundt om i verden, sa Eric Schmidt, administrerende direktør i Google på en telefonkonferanse i forbindelse med oppkjøpet.

Youtube ble startet av gründerne Chad Hurley (29) og Steve Chen (28) i februar 2005 i en garasje i god gammel Silicon Valley tradisjon. Planen deres var egentlig å gå på børs om ikke for lenge, men summen Google la på bordet fristet nok til at de droppet det.

Medvirkende var trolig også analytikeres spekulasjoner om at selskapet vil bli saksøkt av innholdsprodusenter så fort de får penger nok på bok. Det er en risiko for Google nå som de eier selskapet, men samtidig er Google så mektige at de neppe vil bøye av for aggressive advokater som ser sitt snitt til å gjøre store penger på søksmål.

Youtube har også i det siste inngått flere avtaler med de store innholdsprodusentene for å unngå søksmål. Mandag denne uken inngikk de avtaler med Vivendi SAs Universal Music Group og Sony og Bertelsmanns Sony BMG om å gjøre deres musikkvideoer tilgjengelig gjennom Youtube. Avtalen gjør det også mulig for brukerne som laster opp musikk til Youtube å benytte musikk fra disse to selskapene i egenproduserte videoer som lastes opp. Selskapet inngikk også en avtale med TV-kanalene CBS om rettigheter til å vise videoer fra deler av innholdet deres i bytte mot delte reklameinntekter.

Microsoft, Yahoo og News Corporation skal også ha vært interessert i Youtube, men frykt for søksmål fra innholdsprodusenter skal ha fått disse til å trekke seg fra budkampen om videonettstedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.