UTVIKLING

Google Chrome blir «hodeløs»

Åpner for helt nye bruksområder.

Google kommer om noen uker med Chrome 59, som blant annet skal gjøre det mulig å kjøre nettleseren uten noe grafisk brukergrensesnitt.
Google kommer om noen uker med Chrome 59, som blant annet skal gjøre det mulig å kjøre nettleseren uten noe grafisk brukergrensesnitt. Bilde: AP Photo/Mark Lennihan
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mai 2017 - 18:27

Ikke sjelden ønsker mange å utføre databehandlingsoppgaver hvor grafiske brukergrensesnitt bare er i veien. Men det er ikke alltid man har noe valg, dersom det ikke finnes tekstbaserte kommandolinjeverktøy med den nødvendige funksjonaliteten. 

Dette er trolig bakgrunnen for en ny funksjon som kommer i Chrome 59, den neste utgaven av Googles nettleser. Funksjonen kalles for Headless Chromium og kan nå testes i betautgaven av Chrome 59. 

Muligheter

Hva kan man så gjøre med en nettleser uten grafisk brukergrensesnitt? Først og fremst oppgaver som innebærer automatisering eller debugging. 

Ved hjelp av ulike kommandoflagg kan man få nettleseren til å skrive ut HTML-koden til den åpne websiden til for eksempel en fil. Eller man kan få nettleseren til å lagre den ferdig presenterte websiden som en PDF-fil, eller ta en skjermdump av hvordan siden ser ut i Chrome på en skjerm med en gitt vindusstørrelse. 

Alt dette kan man gjøre fra det grafiske brukergrensesnittet også, men dersom man ønsker å gjøre det med mer enn noe få sider, så er det trolig langt mer effektivt å gjøre det i Headless-modus.

Her har vi i på en Linux-maskin åpnet forsiden til Wikipedia i Chromes headless-modus, samtidig som vi har skrudd på fjerndebugging og lastet dette inn i en annen versjon av Chrome. <i>Bilde: digi.no</i>
Her har vi i på en Linux-maskin åpnet forsiden til Wikipedia i Chromes headless-modus, samtidig som vi har skrudd på fjerndebugging og lastet dette inn i en annen versjon av Chrome. Bilde: digi.no

Det er også mulig å bruke Headless-modus til å inspisere og debugge websider, ved at Chrome oppretter en debugport som man kan få tilgang til fra en annen nettleser eller andre debuggingsverktøy som støtter Chrome DevTools Protocol.

Man kan også bruke Headless-modus programmatisk, for eksempel i forbindelse med testing av Node.js-applikasjoner, eller ved å bruke Headless Chromium som et bibliotek som kan integreres i C++-applikasjoner. 

Det finnes flere verktøy som gjør mye av det samme som tilbys gjennom Headless Chromium, for eksempel PhantomJS, men med den Chrome-baserte løsningen er man i alle fall sikret at man benytter den samme utgaven av presentasjons- og JavaScript-motorene som det de fleste av Chrome-brukerne benytter.

Mer om Headless Chromium og andre nyheter som kommer i Chrome 59, er tilgjengelige her. Foreløpig fungerer dette kun i Linux- og MacOS-utgavene, men også Windows-utgaven skal snart få slik støtte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.