FORBRUKERTEKNOLOGI

- Google Chrome er ingen nettleser

Opera-gründer Jon von Tetzchner ser tilbake på 15 års nettleser-historie.

Opera-gründer Jon von Tetzchner. (Foto: Per Ervland)
Opera-gründer Jon von Tetzchner. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland
29. apr. 2009 - 15:24

Allerede i 1992 setter han opp Televerkets første intranett. Året etter installerer han Norges aller første webserver.

- Det var vanskelig å forklare for andre at dette var del av et kjempenett. Det var også vanskelig å tenke seg at weben ville utvikle seg til å bli milliarder av nettsider i fremtiden, husker Jon von Tetzchner i Opera Software.

    Les også:

Han og seks andre i en forskningsgruppe skulle speide etter interessant teknologi. I 1992 kom de over weben.

- Først laget vi intelligente agenter, som blant annet hentet data fra Tekst-TV over til web. Det fantes ingen nettaviser på denne tiden, så det gjaldt å hente data fra alle kildene vi kom over.

Etter å ha snakket med utviklerne som laget nettleseren Mosaic oppdaget Tetzchner at de knapt hadde tid til å kode, de fikk så mye mail! På dette tidspunktet dominerte Mosaic nettlesermarkedet fullstendig.

- Hadde de hatt et sterkere produkt ville det vært mye vanskeligere for oss å sette i gang.

I april 1994, for akkurat femten år siden, begynte arbeidet med å lage den norske nettleseren. Målet var å lage noe bedre enn konkurrentene. Onsdag ble jubileet feiret.

- Det hadde ikke vært noe Opera uten Geir.

Den ti år eldre medgründeren Geir Ivarsøy ønsket ikke stillingen som leder, han ville heller programmere. Slik ble Tetzchner sjef.

- Han var også en god del bedre til å programmere enn meg, selv om jeg regner meg selv om en habil koder.

Helt frem til år 2000 deltok Opera-sjefen faktisk selv med kode til nettleseren, men innrømmer at det ble vanskeligere å vanskeligere å kombinere dette med lederjobben.

- Den siste gangen laget jeg en «bug» som det tok seks måneder å finne. Da var det slutt. Jeg trodde jeg hadde fikset en liten ting, men introduserte nye feil. Det er vanskelig når man begynner å være litt unna koden, forteller han.

Den siste gangen laget jeg en «bug» som det tok seks måneder å finne De første årene holdt nettleserselskapet til i forskningsparken på Kjeller. Senere flyttet de til større lokaler rett nedenfor Ringnes eller øvre Gründerløkka i Oslo, der hovedkontoret fortsatt ligger.

Antall ansatte ble lenge doblet hvert år. Opera har i dag 13 kontorer i 10 ulike land. Nærmere 700 ansatte står på lønningslistene. De er fortsatt er norsk selskap.

- Hvordan har dere klart å unngå oppkjøp?

- Fra begynnelsen var det veldig enkelt, det var bare Geir og jeg som eide Opera. Det var noen forespørsler men ingen ting vi valgte å gjøre noe med. Nå er vi børsnoterte, dermed har vi ikke den kontrollen lenger. Fokuset nå er på å bygge selskapet.

- Hvordan ser du på Operas fremtidsutsikter?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

- Noe av de viktigste for oss er kodebaser. Det finnes bare fire aktører som sitter på egen kodebase. Det er bare Microsoft, Mozilla, Apple og oss. Derfor føler jeg at vi har en god mulighet.

Interessant nok anser ikke Opera-sjefen Google som noen konkurrent på nettleserenfronten. Det er heller ingen ordentlig nettleser, slik han ser det.

- Hvis du vil være snill, så kan du kalle Chrome en browser, men den er ikke laget fra bunnen av. Det er kanskje å gå litt langt å kalle den et skin, det er noe midt imellom.

Regnskapet viser et selskap som øker omsetningen kraftig, i et konkurranseutsatt marked gjør den norske nettleseren det bedre enn noensinne.

- Vi er nummer én på mobilen, vi er nummer én på andre typer enheter som TV-er og spillkonsoller og får stadig flere brukere. Slik jeg ser verden går det mot en fremtid der alt blir knyttet til internett.

Slik jeg ser verden går det mot en fremtid der alt blir knyttet til internett
Størst i eks-Sovjet

Opera er nummer én også innen skrivebordsmiljø i enkelte land. Tetzchner stiller spørsmål ved om alle tallene er korrekte, men prater om statistikk som viser at de er nummer én eller to i land som Russland, Georgia, Hviterussland og Ukraina.

- Jeg reiste dit for å spørre hvorfor vi er så populære. Noe av grunnen er at Opera kjører bra også i begrensede nettverk, og er gjerrig på nettverkstrafikk. En annen grunn er at de liker brukergrensesnittet, samt mailklienten vår.

Den viktigste grunnen er likevel fellesskapet rundt løsningene deres, et community.

- Frivillige lager og deler ut svært mye innhold og hjelp i lokal språkdrakt. Støtten vi får gjennom dette arbeidet er veldig stor, og derfor reiser vi også en del rundt for å snakke om Opera på universiteter og lignende.

En roterende klode fyller en stor flatskjerm på veggen. Røde striper bobler opp fra all verdens kontinent og byer.

- Det er direkte, her ser du hvor Opera Mini benyttes akkurat nå, smiler Opera-sjefen.

Opera Mini benyttes aktivt av over 20 millioner unike brukere hver måned. Trafikken går via Operas serverpark, og dermed er det mulig å visualisere trafikken direkte på denne skjermen. (Foto: Per Ervland) <i>Bilde: Per Ervland</i>
Opera Mini benyttes aktivt av over 20 millioner unike brukere hver måned. Trafikken går via Operas serverpark, og dermed er det mulig å visualisere trafikken direkte på denne skjermen. (Foto: Per Ervland) Bilde: Per Ervland

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.