KONKURRANSEHEMMENDE VIRKSOMHET

Google: – EU-kommisjonen ignorerer iOS som en konkurrent til Android

Googles forretningsmodell for Android er under press fra EU-kommisjonen og flere konkurrenter. Nå har Google svart formelt på anklagene.
Googles forretningsmodell for Android er under press fra EU-kommisjonen og flere konkurrenter. Nå har Google svart formelt på anklagene. Illustrasjon: Panda Security
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2016 - 17:43

Google har i dag, én dag før fristen, kommet med et formelt svar på EU-kommisjonens innvendinger mot Android. Dette skriver Google i et blogginnlegg.

Kommisjonens formelle antitrust-undersøkelse av Googles adferd når det gjelder mobiloperativsystem, -apper og -tjenester kom i gang i april 2015. Et år senere kom kommisjonen med en formell klage hvor det hevdes at Google misbruker Androids markedsposisjon.

Bakgrunn: EU med formell klage mot Google og Android

Innsigelsene

Det meste handlet om hvordan Google administrerer Android-kompatibiliteten og distribuerer egne apper. Ikke minst gjelder dette forholdene rundt Google Play-appen, som leverandører av Android-baserte enheter ikke får forhåndsinstallere alene, men kun i følge med bunke andre apper fra Google, inkludert søkeappen. Dessuten krever Google at Android-enhetene hvor disse Google-appene forhåndsinstalleres, tilfredsstiller selskapets kompatibilitetskrav.

– Svaret vi kom med i dag, viser at Android-økosystemet balanserer interessene til brukere, utviklere, maskinvareleverandører og mobiloperatører. Android har ikke skadet konkurransen, det har utvidet den, skriver Kent Walker, juridisk direktør hos Google, i blogginnlegget.

Har viser til at det så langt har blitt tilbudt over 24 000 ulike Android-enheter, fra mer enn 1300 varemerker, og at europeiske utviklere kan distribuere sine apper mer enn en milliard mennesker.

Bunting av Google-apper

Den mest omtalte innsigelsen fra EU-kommisjonen og de fire aktørene som har klaget Google og Android inn for kommisjonen, er at Google kun tillater at Google Play, Chrome og Search forhåndsinstalleres som en buntet pakke. Den reelle pakken som installeres består stort sett av 11 Google-apper.

Det er fritt fram for enhver leverandører av Android-enheter å leverer enheter uten noen av disse, og det er også mulig å levere Android-enheter hvor både den buntede pakken og rivaliserende produkter er installert. 

Men man kan ikke levere Android-produkter med forhåndsinstallert Google Play, men uten Google Search eller Chrome. 

Sammenligner med iOS

Walker skriver at kommisjonens sak er basert på en idé om at Android ikke konkurrerer mot Apples iOS. Google er uenige i dette og mener at det nok også gjelder de fleste andre. Android og iOS blir hele tiden målt opp mot hverandre. I tillegg viser Walker til en markedsundersøkelse som EU-kommisjonen selv har fått utført, hvor 89 prosent av respondentene svarte at de to plattformene konkurrerer. 

Også iOS-enheter leveres med så mange forhåndsinstallerte apper, som at enhetene kan tas i bruk umiddelbart. Google mener at for at Android skal kunne være konkurransedyktig mot iOS, må også Android-enheter leveres en tilsvarende, konsistent opplevelse «rett ut av boksen».

Til forskjell fra mange Android-enheter, leveres ikke iOS-enheter med forhåndsinstallerte tredjepartsapper i det hele tatt. Men iPhone 7 følger det med 39 apper, samtlige fra Apple selv. Microsofts Lumia 550 leveres typisk med 47 forhåndsinstallerte apper, hvorav 39 er Microsofts egne.

Blant Android-enhetene er det store variasjoner, men ifølge Google leveres Samsung Galaxy S7 typisk med 38 forhåndsinstallerte apper, hvorav 11 er fra Google.

Samtidig viser selskapet til at rivaliserende apper, selv om de ikke er forhåndsinstallert på Android-enhetene, bare er noen få klikk og sekunder med nedlasting og installasjon unna – noe EU-kommisjonen skal ha bekreftet. Slik var det ikke nødvendigvis da Microsoft ble dømt for buntingen av blant annet Internet Explorer i Windows. På det tidspunktet denne saken kom opp, var det fortsatt mange som ikke hadde bredbåndsforbindelse for å kunne laste ned rivaliserende nettlesere raskt og enkelt. 

Det er få som snakker om dette som et problem i dag, og årsakene til at brukerandelene til Microsofts nettlesere har sunket, har lite med reguleringsmyndighetene å gjøre.

Les mer: På bare 10 måneder har Microsoft mistet over 300 millioner nettleserbrukere

Suksess avhenger ikke av forhåndsinstallering

Google viser også til at forhåndsinstallering av apper ikke er noen garanti for suksess. De fleste med Android-enheter har en hel bunke med apper på enheten, både fra Google og andre, som knapt noe bruker. 

Samtidig opplyser en kilde hos Google at Googles søketjeneste er like populær på Windows Phone, hvor den ikke er forhåndsinstallert, som den er på Android. Dessuten har søketjenesten til Google omtrent 90 prosent markedsandel i Europa, både blant pc- og mobilbrukere, selv om få pc-er leveres ferdig oppsatt med Google som søketjeneste.

Google viser også til store suksesser som Spotify, Dropbox og Snapchat alle har blitt installert mer minst 100 millioner ganger til Android, til tross for at Googles konkurrerende apper gjerne er forhåndsinstallert på de samme enhetene.

Ifølge en Google-kilde er den russiske søketjenesten Yandex blant de fire som har klaget Google og Android inn for EU-kommisjonen, trolig med et ønske om å få større fotfeste på det europeiske markedet utenom Russland. Men ifølge en kilde er Yandex-appen bare delvis oversatt fra russisk og dermed lite egnet for brukere i andre land. Kilden spør derfor retorisk om ikke dette kan være årsaken til at Yandex sliter med å få fotfeste i resten av Europa.

Når digi.no leter i Google Play, har vi faktisk litt vansker med å finne søkeappen til Yandex. Det som framstår som den beste kandidaten, har kun russisk omtale Google Play, selv fra Norge.

– Ikke forbudt med bunting

Etter det digi.no erfarer, tolker Google konkurranselovgivningen slik at bunting av apper ikke er ulovlig så lenge det ikke utelukker rivaliserende produkter i samme kontekst. 

Noen av de som har klaget på Google mener at leverandører av Android-enheter må kunne levere enheter med både Google Play og for eksempel en annen søkeapp enn Googles.

Ifølge Google-kilden vil ikke dette øke valgmulighetene til forbrukerne – som er det de fleste hevder å være opptatt av, men i stedet bare øke tilstedeværelsen til konkurrenten på bekostning av Google. 

 Det er likevel ikke til å stikke under stol at en viktig årsak til at Google ønsker at selskapets apper skal være forhåndsinstallerte på Android-enheter, er for å tjene penger. Men det er dette som er selskapets forretningsmodell for Android. Uten solide inntekter fra Android, ville ikke Google kunnet fortsette å tilby Android gratis og i alle fall delvis som åpen kildekode.

Denne forretningsmodellen skal i liten grad ha endret seg fra den ble planlagt allerede før de første Android-modellene ble lansert.

Svarte også på innsigelsen mot søketjenesten: Google avviser formelt anklagene fra EU-kommisjonen

Kompatibiliteten

Den andre hovedinnsigelsen til EU-kommisjonen som Walker omtaler, handler om kompatibilitetstestingen som Google krever for enheter hvor den nevnte app-pakken skal kunne installeres. Google mener at uten denne grunnleggende kompatibiliteten på tvers av Android-enheter, ville Android-økosystemet være enda mer fragmentert og i praksis være minst like ille å utvikle apper for som det som tidligere var tilfellet med plattformer som Unix, Symbian og Java ME. 

– 94 prosent av respondentene som svarte på spørsmål om fragmenterer i en markedsundersøkelse fra EU-kommisjonen sa at fragmentering skader Android-plattformen. Utviklere er bekymret over dette, og våre konkurrenter med proprietære plattformer (som ikke møter den samme risikoen) kritiserer oss jevnlig for dette. Kommisjonens forslag utgjør en risiko for å gjøre fragmenteringen verre, noe som vil skade Android-plattformen og mobiltelefonkonkurransen, skriver Walker. 

Flere av Googles argumenter kan leses i blogginnlegget til Walker. 

– Langt fra åpent

Fairsearch, som er en annen av de fire som har klaget Google og Android inn for EU-kommisjonen, har kommet med en kommentar til Googles respons. Den er gjengitt av Ars Technica.

– Google sier at det ikke er noe problem fordi Android er «åpent». Sannheten er at Android i dag er et lukket operativsystem, og enhver påstand om det motsatte er uærlig ment. Enhver produsent eller nettverksoperatør som forsøker å differensiere sine enheter eller tjenester hindres i å gjøre dette på grunn av Googles kontraktsfestede restriksjoner.

– Google pålegger strenge restriksjoner på de som trosser dette pålegget om konformitet. For eksempel blir en leverandør utestengt fra alle Googles egne produkter, selv om leverandøren bare tilbyr noen få telefoner som ikke er i henhold til Googles tvangstrøye, sier Fairsearch i uttalelsen. 

Det stemmer i og for seg at aktører som deltar i kompatibilitetsprogrammet forplikter seg til ikke å lansere enheter som ikke er kompatible. Men samtidig er kompatibilitetsprogrammet lagt på et relativt grunnleggende nivå, hvor det er betydelige friheter for leverandørene til å gjøre egne tilpasninger på toppen – for eksempel å tilby helt egne brukergrensesnitt i stedet for eller i tillegg til det som er utgangspunktet i Android. 

Hvilke argumenter EU-kommisjonen og eventuelle ankeinstitusjoner etter hvert kommer til å vektlegge, er nødvendigvis usikkert. For Google dreier spillet seg om milliardbøter og reelle krav om endring av forretningspraksisen.

Tapte i Russland: Google-dommen i Russland er endelig etter at anken ble avvist

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.