AVTALER & KONTRAKTER

Google kjøper fri åpent videoformat

Har inngått avtale med MPEG LA om VP8.

Googles avtale med MPEG LA kan bidra til mer støtte for og større utbredelse av det VP8-baserte videoformatet WebM.
Googles avtale med MPEG LA kan bidra til mer støtte for og større utbredelse av det VP8-baserte videoformatet WebM. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2013 - 09:50

Google kjøpt i 2010 On2 Technologies og selskapet videoteknologier, blant annet videocodecen VP8, som Google senere har tilbudt royaltyfritt, blant annet gjennom videoformatet WebM. Kort tid etter ble det hevdet at VP8 så godt som garantert krenker patentrettighetene til andre aktører. Svært mye digital videoteknologi er fortsatt patentert. Google-representanter svarte da at selskapet undersøkelser før og etter oppkjøpet pekte i motsatt retning.

I begynnelsen av 2011 kunngjorde lisensieringsgruppen MPEG LA at den ville samle patenter mot VP8. I august ble det kjent at gruppen hadde fått napp. Men deretter ble det veldig stille.

Usikkerheten rundt VP8 og patenter førte uansett til at mange aktører, inkludert Microsoft og Apple, ikke ville røre teknologien, blant annet i sine respektive nettlesere. I mellomtiden har Mozilla krøpet til korset og er i ferd med å implementere støtte for H.264-codecen i Firefox, siden dette har blitt en de facto standard for webvideo.

Men en kunngjøring som i går kan bidra til at noen nå vil revurdere situasjonen.

Det er nå nemlig klart at Google og MPEG LA har inngått en lisensavtale om VP8. Avtalen innebærer at Google lisensierer alle teknikker som kan være essensielle for VP8 og tidligere generasjoner av videokomprimeringsteknologien. Disse patentene eies av til sammen 11 ulike aktører. Avtalen gir Google rett til å viderelisensiere teknologiene til enhver bruker av VP8. Dette inkluderer produkter utviklet av både Google eller tredjeparter, produkter basert på Googles libvpx-implementering eller tredjepartsimplementeringer av spesifikasjonen for VP8-dataformatet.

Avtalen gjelder også viderelisensiering av disse VP8-teknikkene i én neste-generasjons VPx-videocodec. Som en del av avtalen, vil MPEG LA nå avslutte arbeidet med å danne en patentpool for VP8.

Avtalen innebærer altså at Google etter alt å dømme tar på seg de lisensieringskostnadene som er knyttet til bruk av patentert teknologi i VP8, også i implementeringer som selskapet ikke selv står bak.

Dette har utvilsomt vært en strek i regningen for Google, som kjøpte On2 Technologies for 133 millioner dollar. Hvor store beløp avtalen med MPEG LA dreier seg om, er ukjent. Det er likevel tydelig at det har vært viktig for Google å kunne tilby et royaltyfritt format for webvideo. Selskapet er selv blant verdens største brukere av webvideo-teknologi gjennom datterselskapet YouTube, hvor H.264 er standardcodec.

– Dette er en betydelig milepæl i Googles innsats for å etablere VP8 som et utbredt webvideoformat. Vi setter pris på at MPEG LA har samarbeidet for at dette skulle kunne skje, sier Allen Lo, Googles assisterende juridiske direktør med ansvar for patenter, i en pressemelding.

– Vi er glade for muligheten til å legge til rette for avtaler med Google for å gjøre VP8 bredt tilgjengelig for brukere, sier Larry Horn, president og administrerende direktør i MPEG LA, i den samme pressemeldingen.

Selve betingelsene for viderelisensieringen vil først bli klare i løpet av noen uker. De vil bli offentliggjort på nettstedet til WebM Project.

Spørsmålet er om avklaringen av patentrettighetene har kommet for sent. I tillegg til at teknologien må støttes av alle de store nettleserne, må den støttes av systembrikker for smartmobiler og nettbrett. Slik maskinvarestøtte er nødvendig for å holde ytelsen oppe og strømforbruket nede.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra