AVTALER & KONTRAKTER

Google kjøper over tusen IBM-patenter

Ruster opp forsvaret mot søksmål.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
1. aug. 2011 - 09:44

Ledere for Google har gjentatte ganger kommet med kritiske uttalelser til særlig det amerikanske patentsystemet og til selskaper som kjøper opp patenter, bare for å bruke dem som angrepsvåpen.

Samtidig er det klart at Google selv nå forsøker å bygge opp selskapets egen patentportefølje. Selskapet har nå kjøpt mer enn tusen patenter fra IBM. Google har tidligere forklart at dette er nødvendig som forsvar mot patentsøksmål fra. Mange patentsøksmål ender opp i forlik og en krysslisensieringsavtale, men Google har fortsatt bare en ganske liten patentportefølje, sammenlignet med en del av selskapets konkurrenter.

Enkelte mener at Google uttrykker misnøye med patentsystemet først og fremst fordi selskapet selv ikke eier så mange patenter.

Mange av de mer kjente patentsøksmålene om informasjons- og kommunikasjonsteknologi de siste årene, er eller har vært knyttet til mobilteknologi. Dette gjelder også saker Google er involvert i. Men i motsetning til patentporteføljene til Nortel og InterDigital, som Google skal ha vist interesse for å kjøpe, er det lite som tyder på at patentene selskapet nå har kjøpt fra IBM i særlig grad knyttet til mobilteknologi.

Bloggen SEO by the Sea opplyser at de 1030 patentene dekker en rekke områder, fra arkitekturen til og produksjonen av minne- og mikroprosessorbrikker til datamaskinarkitektur for både servere og rutere. Det skal også være patenter som dekker relasjonsdatabaser, objektorienter programmering og et bredt utvalg av forretningsprosesser. Blogger lister en håndfull av patentene som Google har kjøpt fra IBM.

Til Wall Street Journal bekrefter en talsperson for Google patentkjøpet, men vil ikke si noe om de økonomiske betingelsene for kjøpet.

– Som mange andre teknologiselskaper, kjøper vi i blant patenter som er relevante for vår virksomhet, sier talsmannen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.