Google er et selskap med enorme ressurser og med en evne til å gjøre overraskende ting, ofte med stor suksess.
Nesten alle trodde det var en aprilspøk da Google lanserte e-posttjenesten Gmail den 1. april 2004. Overrasket ble mange også da Google i september i fjor kunngjorde at selskapet uten noe forvarsel dro fram betaversjonen av nettleseren Chrome. Allerede i midten av desember ble nettleseren lansert.
Det mange derimot har ment, er at Google er i ferd med å lage et operativsystem som vil kunne konkurrere mot Microsofts Windows. Det er ikke utenkelig at også disse til slutt får rett.
Google har nemlig laget et operativsystem. Riktignok ikke helt fra bunnen av og heller ikke alene. Tvert imot. Android-plattformen er basert på Linux-kjernen og utvikles nå i fellesskap med andre som et åpen kildekodeprosjekt.
Fram til nå har Android likevel vært et operativsystem for mobiltelefoner, men det er ingenting i veien for å bruke Android også på andre typer enheter. Dette inkluderer vanlige PC-er. Det vil gjøre Android til en konkurrent til mer enn bare mobilutgaven av Windows.
Den første enheten som tok i bruk Android var T-Mobile-mobilen G1. Denne er utstyrt med brikkesettet MSM7201A fra Qualcomm, som har en CPU med ARM-arkitektur.
PC-er benytter derimot stort sett x86-baserte prosessorer. Android-prosjektet har lenge jobbet med x86-arkitekturen i en egen forgrening. Rett rundt jul begynte arbeidet å bære synlige frukter.
I diskusjonsgruppen Android Porting har det vært hektisk aktivitet i det siste. Der forteller blant annet Google-utvikleren Dima Zavin at han har greid å installere Android på en netbook av typen Asus Eee PC 710.
Denne bragden ble i forrige uke fulgt opp av folkene bak nettstedet VentureBeat, som skal ha installert Android på Eee 1000H.
En komplett oppskrift på hvordan man kan kompilere Android på en x86-basert maskin, finnes på denne siden. Den kan da installeres fra en USB-pinne.
Dette er interessant fordi en del aktører ikke hadde forutsett at etterspørselen etter disse enkle mini-PCene som blant annet Eee-maskinene tross alt er, skulle bli så stor. Blant annet ble Microsoft tatt på senga. Windows Vista er ikke i stand til å kjøre på såpass ytelsessvake maskiner. Løsningen har vært å holde Windows XP i live.
At dette markedet er viktig for Microsoft, kom tydelig fram da Microsoft under Professional Developers Conference i oktober i fjor understreket at Windows 7 vil kunne kjøres på netbooks.
Men maskiner av denne typen er ikke ment for å brukes til alt det vanlige PC-er brukes til. De er derimot mest egnet for enklere oppgaver, som mindre krevende medieavspilling, surfing på nettet og meldingsutveksling. Dette er oppgaver som like godt kan gjøres i andre operativsystemer enn Windows. Utvalget av programmer som støtter slike oppgaver, er stort.
Android-plattformen inkluderer også Android Market, hvor tredjepartsutviklere kan tilby sin programvare for nedlasting, gratis eller mot betaling. Noe lignende finnes ikke til Windows i dag.
Selv om disse tilpassede utgavene av Android ikke kan anses som fullverdige operativsystem, er det ingenting i veien for at dette er første skritt på veien til ett komplett operativsystem fra Google.
Hvorvidt søkegiganten lager det selv, eller overlater til friprog-miljøet å fikle videre med løsningen, er fortsatt et åpent spørsmål. Uansett får de mye gratis drahjelp fra entusiaster som virkelig ønsker flere alternativer til Windows.
Les også:
- [01.04.2009] PC-gigant vurderer bærbare med Android
- [05.02.2009] Asus med smarttelefon
- [12.12.2008] Last ned ferdig utgave av Google Chrome
- [02.09.2008] Google lanserer egen nettleser
- [06.11.2007] Google angriper både Microsoft og Nokia
- [01.04.2004] Google lanserer gratis e-post