Google har ifølge Reuters saksøkt BT (tidligere British Telecom) i USA og Storbritannia for krenkelse av fire patenter. I praksis dreier det seg om et motsøksmål, siden Google ble saksøkt av BT i desember 2011 for krenkelse av seks patenter. Det amerikanske søksmålet kan leses her.
Ifølge FOSS Patents-bloggen er dette første gang Google har saksøkt noen for patentkrenkelse. Det samme kan ikke sies om Motorola Mobility, Googles heleide datterselskap, som blant annet i august i fjor saksøkte Apple for nettopp patentkrenkelser. Dette skjedde flere måneder etter at Google ble eier av selskapet.
De fire aktuelle patentene, alle amerikanske, er disse:5,581,703, 5,701,465, 7,460,558 og 6,807,166.
De to førstnevnte patentene ble innvilget i andre halvdel av 1990-tallet. Det var opprinnelig IBM som var eier av disse patentene. Det samme gjelder det tredje patentet, som ble innvilget i 2007. Det fjerde patentet fikk Fujitsu innvilget i 2004. Google har tydeligvis kjøpt patentene på et senere tidspunkt. Selskapet har ingen lang historie bak seg som leverandør av teletjenester og har derfor vært nødt til å kjøpe seg en patentportefølje for å kunne forsvare seg mot patentsøksmål innen dette området.
De to eldste patentene dreier seg om metoder og utstyr for reservering av systemressurser for å sikre tjenestekvalitet. 558-patentet beskriver system og metoder for å overføre forbindelseskapasitet i et «multi-tier data processing system network». Det fjerde patentet beskriver en IP-telefoni-gateway.
– Vi har alltid sett på rettstvist som siste utvei, og vi jobber hardt for å unngå rettssaker, skriver Google i en uttalelse som er gjengitt av flere aviser.
– Men BT har kommet med flere grunnløse patentkrav mot Google og våre kunder, og de har også bevæpnet patenttroll, heter det i uttalelsen.
Søkmålet som BT for over et år siden anla mot Google, har ennå ikke kommet opp for distriktsdomstolen i Delaware. BT mener at Google-tjenestene og -produktene Android, AdMob, AdSense, AdWords, AdWords Express, DoubleClick, Gmail, Google+, Google Docs, Google Maps, Google Music, Google Offers og Google Places hvor for seg krenker minst ett av de seks patentene.
Les også:
- [02.04.2013] Gir patentløfte til åpen kildekode
- [19.12.2011] Massivt patentsøksmål mot Google