Google kunngjorde før helgen at det har inngått avtaler om å kjøpe opp selskapene Widewine og Phonetic Arts.
Oppkjøpet av Phonetic Arts handler om taleteknologi, et område som også Google har satset på i noen år. I et blogginnlegget skriver Googles sjef for taleteknologi, Mike Cohen, at i Star Trek bruker ikke karakterene tid på å skrive på tastaturer. I stedet snakker de direkte til sine datamaskiner, og datamaskinene snakker tilbake.
Google mener at dette er en mer naturlig måte for mennesker å kommunisere på, men det er en rekke utfordringer som må overvinnes for å komme dit.
Oppkjøpet av Phonetic Arts skal hjelpe Google videre mot dette målet. Selskapet er lokalisert i Cambridge, England og utvikler talesynteseteknologier som skal kunne generere naturolig datamaskintale fra små samplinger av innspilt tale.
Blant kundene til Phonetic Arts finnes det i dag en rekke spillselskaper. I blogginnlegget skriver Cohen at Google foreløpig ikke ønsker å opplyse om hvilke konkrete planer selskapet har for Phonetic Arts og teknologiene selskapet tilbyr, men at Google er sikre på at de to selskapene sammen kan bevege seg litt raskere mot den Star Trek-lignende framtiden.
Widewine er et godt etablert selskap som siden 1999 har tilbudt DRM- og sporingssystemer, samt teknologier for videooptimalisering. Selskapets teknologier brukes av blant annet mange kabelselskaper, men også av tjenester som Netflix og Blockbuster.
Googles interesse for selskapet ser derimot ut til å være knyttet til ønsket om å kunne tilby mer kommersielt innhold via YouTube. I et blogginnlegg skriver Google visepresident med ansvar for produktadministrasjon, Mario Queiroz, at mange innholdsleverandører ønsker å tilby video via YouTube og dermed også Google TV, men at mange krever at innholdet kan tilbys med høykvalitets video og lyd, sikker leveranse, i tillegg til andre teknologier for innholdsbeskyttelse og videooptimalisering.
DRM-systemer har i stor grad blitt kritisert fordi de først og fremst er til hinder for brukerne som ønsker å betale for innholdet, samt at de ofte bare tilbys til en håndfull plattformer. Widewines Cypher-løsning er i alle fall «multiplattform» og skal fungere sammen med mange typer enheter, inkludert mobile enheter, tv-dekodere, personlige datamaskiner og ulike konsumentunderholdningsenheter.
Google har ikke kommet med særlig mange detaljer om oppkjøpet, men lover at selskapet skal videreføre Widevines avtaler og supportordninger. I tillegg vil Google videreutvikle Widevine-teknologiene og integrere dem med Googles egne løsninger.
Les også:
- [21.08.2013] Vil bygge DRM-støtte inn i Chrome
- [13.01.2011] Android er nå en mobil språktolk
- [01.12.2010] Google klar for sitt aller største oppkjøp