JUSS OG SAMFUNN

- Google trengte ikke Java-lisens

Det var Java-varemerket som var det avgjørende, forteller tidligere toppsjef i Sun.

Jonathan Schwartz var toppsjef i Sun Microsystems mellom 2006 og 2010.
Jonathan Schwartz var toppsjef i Sun Microsystems mellom 2006 og 2010. Bilde: Wiki Commons
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2012 - 10:50

Jonathan Schwartz, toppsjef i Sun Microsystems fra 2006 til Oracle kjøpte selskapet i 2010, vitnet i går i rettsaken mellom Oracle og Google om bruken av Java-teknologier i Android.

Schwartz var altså sjef i Sun i årene rett før og etter at Android ble lansert. Da Android ble lansert, gratulerte han Google med valget av Java- og Linux-teknologi i plattformen. En kopi av innlegget finnes her, hvor Schwartz også kunngjorde Sun var først ute med å tilby et komplett sett med utviklerverktøy til Android, nemlig NetBeans.

Under vitnemålet ble Schwartz spurt av Googles advokat, Robert van Nest, om Java-API-ene (programmeringsgrensesnittene) ble ansett som proprietære eller beskyttet av Sun mens Schwartz ledet selskapet.

– Nei. Dette er åpne API-er og vi ønsket i få inn flere mennesker. Vi ønsket å bygge det størst mulige teltet og invitere så mange mennesker som mulig, sa Schwartz ifølge CNET News.

Schwartz, som kjenner tidligere Google-sjef Eric Schmidt godt, ikke minst fordi Schmidt var Schwartz' første sjef i Sun, forsøkte å få i stand et partnerskap mellom Sun og Google, men lyktes ikke.

– Det viste seg at vi ikke hadde noe som de ønsket seg, sa Schwartz ifølge Groklaw.

Ifølge Wired skilte Schwartz klart mellom programvareplattformen til Java og Java-varemerket. For Sun var det varemerket og logoen som var det viktige å beskytte. Java-plattformen var det derimot om å gjøre å spre så mye som mulig, som en motvekt til Microsoft nesten-monopol som pc-plattform.

Ifølge Wired bekreftet Schwartz at han ikke likte det Google gjorde den gangen. Men han fastholdt at Google hadde adgang til å gjøre dette. Sun ville ifølge Schwartz ikke hindre Google fordi et alternativ til å bruke Java i Android kunne være programvare fra Microsoft.

– Tenk deg at de hadde valgt Microsofts Windows. Med Android kunne de i det minste ble en del av Java-fellesskapet, sa Schwartz ifølge Wired.

Opprinnelig ønsket Sun at Google skulle betale Sun penger for å lisensiere Java innenfor et partnerskap mellom selskapene. Men ifølge Schwartz var det ikke på grunn av penger at det ikke ble noen avtale.

– Vi ville sannsynligvis ha betalt dem for å samarbeidet med oss om en Java-telefon, sa Schwartz ifølge CNET News.

Under krysseksamineringen ble Schwartz spurt av Oracles advokat, Michael Jacobs, om et dokument om tok for seg Suns tilnærming for å gi åndsverksrettigheter til uavhengige implementeringer av Java, slik som Androids Dalvik og Apaches Harmony.

Ifølge CNET News svarte Schwartz at så lenge Google, Apache og andre med uavhengige implementeringer ikke kalt produktene sine for Java, var dette ikke noe problem for Sun.

– For å kunne bruke varemerket, måtte du skaffe TCK (Technology Compatibility Kit), sa Schwartz. TCK brukes til å sikre at Java-implementeringer er kompatible med hverandre.

Jacobs konfronterte Schwartz med flere epostmeldinger fra 2008 hvor medlemmer i Sun-ledelsen, inkludert Schwartz selv, var forulempet over at Google bruke Java-teknologier uten å bidra, og bekymret over Java-inntektene fordi Android konkurrerte med Suns J2ME – altså Java for mobiler.

I en epost foreslå Vineet Gupta, Suns strategi- og teknologidirektør, å bruke «IP-hammeren» (IP - Intellectual Property, immateriell eiendomsrett, red. adm) mot Google.

– Sun vurdere å bruke IP-hammeren for å gjøre Google føyelig?, spurte Jacobs.

– Nei, Vineet vurderte det, svarte Schwartz, ifølge Groklaw.

Han fasthold at så lenge Google, eller Apache Foundation, ikke kaller sine produkter for Java, så kunne de etter han syn levere implementeringer av Java uten noen lisens fra Sun.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.