JUSS OG SAMFUNN

Google truer med å stenge søkemotoren i Australia

Google truer med å stenge søkemotoren i Australia dersom regjeringen ikke endrer et lovforslag som tvinger Google til å betale for deling av nyheter.

Det ikoniske operahuset i Sydney.
Det ikoniske operahuset i Sydney. Illustrasjonsfoto: Srikant Sahoo, Unsplash
22. jan. 2021 - 07:28 | Endret 22. jan. 2021 - 09:59

– Hvis denne versjonen av lovforslaget blir vedtatt, har vi ikke noe annet reelt valg enn å gjøre Google Search utilgjengelig i Australia, sa selskapets Australia-sjef Mel Silva i et komitémøte i senatet i Canberra fredag.

Forslaget går ut på at nettgiganter som Google og Facebook må inngå avtaler med australske mediehus og kringkastere om betaling for å dele innhold. Hvis ingen avtale oppnås, skal en regjeringsoppnevnt voldgiftsmann fastsette et beløp, heter det i forslaget, som ble lagt fram i desember.

– Uholdbart

Silva mener en slik modell vil utgjøre en ukontrollerbar økonomisk og driftsmessig risiko for Google. Det er særlig voldgiftsløsningen som faller IT-giganten tungt for brystet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Dette vil skape en uholdbar presedens for vår virksomhet og den digitale økonomien. Det er ikke i tråd med hvordan søkemotorer eller internett fungerer, sier Silva.

Også Facebook mener det australske forslaget ikke vil fungere og vil føre til at selskapet slutter å dele australske nyheter.

– Lar oss ikke true

Australias statsminister Scott Morrison legger ikke fingrene imellom i sitt svar til IT-selskapene.

– Australia lager reglene for hva du kan gjøre i Australia. Det skjer i nasjonalforsamlingen vår. De som vil forholde seg til det og drive virksomhet i Australia, er hjertelig velkommen, men vi lar oss ikke true, sier Morrison.

Fransk avtale

I Frankrike inngikk Google denne uken en avtale med franske medier om betaling for å gjengi nyheter i sine søkeresultater. Avtalen legger til rette for individuelle lisensavtaler med utgivere om en ny nyhetsløsning fra IT-selskapet.

Europeiske forsøk på å støtte mediene i møte med de store teknologiselskapene har i stor grad handlet om opphavsrett. Men Frankrikes konkurransetilsyn har også sagt at Google ikke kan droppe å vise nyhetstreff for å slippe å betale. Det vil skade mediene og innebære et misbruk av markedsmakt fra Googles side, skriver Techcrunch.

Australia velger å bruke regler mot monopolmakt overfor IT-selskapene, noe som kan få mye større økonomiske konsekvenser for selskaper som Google og Facebook.

Pionerer støtter Google

Det australske forslaget pålegger også IT-plattformene å forhåndsvarsle om endringer i algoritmene som kan påvirke hvordan de distribuerer innhold. Her er det også lagt inn klausuler om straff dersom nettselskapene forsøker å blokkere innhold for å unngå betaling.

Australias regjering mener Google og Facebook har for stor markedsmakt i medieindustrien og at selskapene utgjør en mulig trussel mot et velfungerende demokrati.

USA ba tidligere i uken Australia om å skrote lovforslaget. Også internettpionerer som Tim Berners-Lee støtter IT-selskapenes motstand mot den planlagte australske reguleringen.

Passnøkler blir stadig mer populært, kan den seneste Fido-rapporten slå fast.
Les også

Rapport: Folk slipper taket i passord og foretrekker passnøkler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.