KOMMENTARER

Google-uttalelse forteller i grunnen alt

Det er ingen tvil om hvem Nokia (ikke) vil samarbeide med.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. feb. 2011 - 13:45

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er strengt tatt ikke lenger noen tvil. Nokia kommer i morgen til å kunngjøre et strategiskifte som innebærer at selskapets mest avanserte smartmobiler vil utstyres med Windows Phone 7. Nokia trenger en rask fornyelse og er derfor nødt til å satse på en plattform som allerede har et betydelig økosystem.

Selv om det bare er et år siden Nokia innledet samarbeidet med Intel om MeeGo-plattformen, så går produktutviklingen så tregt at håpet om å hente igjen konkurrentene innen overskuelig framtid svinner for hver dag som går. Samtidig virker det som om tiden også har løpt fra Symbian, som er Nokias andre smartmobilplattform.

I praksis er det bare to alternative plattformer som både har relativt bred tilslutning i markedet og som er åpne for eksterne mobilleverandører. Dette er Android og Windows Phone 7.

Det er kjent at Nokia nylig har vært i samtaler med både Google og Microsoft. Men en twittermelding fra Vic Gundotra, Googles sjef for teknologiutvikling, tyder på at Android ikke vil være en del av Nokia strategi framover.

#feb11 "Two turkeys do not make an Eagle".

For uinnvidde kan meldingen framstå som nesten meningsløs, men datoen setter konteksten. Det er i morgen at Nokia skal offentliggjøre de nye strategiplanene, og med det går det klart fram av meldingen til Gundotra at Nokia har valgt «the other guy».

Nettstedet Techcrunch har forsøkt å analysere den dypere meningen med twittermeldingen. Det trekkes fram at Gundotra her fornærmer både sin tidligere arbeidsgiver, Microsoft, og at han ikke ville kalle en framtid partner for en kalkun.

En annen viktig faktor i valget av plattformpartner er det faktum at Stephen Elop i fjor høst kom direkte fra Microsoft for å bli ny Nokia-sjef. Allerede på det tidspunktet startet spekulasjonene om et tettere samarbeid mellom de to selskapene.

Mens Google Android-plattform nå er markedsledende, har Windows Phone 7 fortsatt mye å bevise. Til tross for store fall i markedsandeler, er Nokia fortsatt verdens største leverandør av smartmobiler og Nokia-mobilene er fortsatt attraktive blant mange kunder. Spørsmålet er om Nokia-mobilenes egenart vil forsvinne dersom selskapets smartmobiler utstyres med Windows Phone 7.

Vil de da bli sett på som Nokia-mobiler? Eller vil de være Microsoft-mobiler levert av Nokia?

I det interne brevet som Elop denne uken sendte til alle Nokia-ansatte, beskrev han selskapets situasjon som om det står på kanten av en brennende oljeplattform, og at de eneste valgmulighetene var å bli slukt av flammene eller å stupe ned i det iskalde vannet i håp om å bli reddet. Det er dette stupet selskapet kommer til å fortelle om i morgen, men ingen kan garantere at Windows Phone 7 ikke bare er en redningsplanke, men også får selskapet opp av vannet igjen.

Det er fortsatt ukjent i hvordan og i hvor stor grad Nokia vil ta i bruk Windows Phone 7. Men dersom selskapet velger vekk både Symbian og MeeGo, vil det få konsekvenser.

Intel har samarbeidet med Nokia om MeeGo blant annet for å få en større rolle i smartmobilmarkedet. I dag er Intel nesten uten betydning i dette markedet, men selskapet har som mål å gi ARM konkurranse.

Nokia overtok hele Symbian-prosjektet i november i fjor, og dette er det mindre problematisk å legge ned.

Et spørsmål mange stiller seg, i alle fall i Norge, er hva som vil skje med Qt-teknologien, som er utviklet av Trolltech, som Nokia kjøpte i 2008. Qt-teknologien åpner for kryssplattform-utvikling av applikasjoner og tanken var at dette skulle kunne utnyttes slik at det ble enkelt for utviklere å lage applikasjoner til både MeeGo og Symbian.

Men Qt finnes ikke til Windows Phone 7, hvor det er et krav at applikasjonene er basert på Silverlight og .NET-rammeverket.

Dersom Qt ikke støttes av plattformene Nokia selv tilbyr, vil selskapets motivasjon for å fortsette utviklingen reduseres kraftig. Qt kan fort bli betraktet som et stebarn i konsernet, og videre utvikling vil da avhenge av virksomhetens lønnsomhet.

Fortsatt gjenstår det å høre hva Nokia-sjef Stephen Elop forteller i morgen. Kanskje han har noen store overraskelser på lur.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.