Google skal angivelig ha tjent flere hundre millioner dollar på annonser for legemidler solgt over internett og importert til USA, en praksis som er ulovlig i landet.
Nå kan selskapet vente seg en av de største bøtene som noensinne er gitt et selskap av amerikanske myndigheter. Et forlik med justisdepartementet er nært forestående, melder Wall Street Journal.
Hint om botens størrelse kom i forrige uke.
I dokumenter overlevert USAs finanstilsyn i mai varsler søkegiganten at de setter av 500 millioner dollar til forlik med forvaltningen.
Den medfølgende forklaringen var tynn: Forliket involverer bruken av Google-annonser fra visse annonsører.
Google valgte i februar 2010 å slutte med annonser for utenlandske tilbydere av legemidler, og rette seg etter amerikansk lovgivning, men gjorde samtidig unntak for aktører i Canada, dog bare for selskaper akkredittert av bransjeforeningen Canadian International Pharmacy Association.
Det er uklart om Google forfølges for forhold før eller etter dette vendepunktet, men kompromisset kan ha kommet for sent for å unngå straff fra myndighetene, ifølge nettstedet Ars Technica, som skriver at all privatimport av legemidler er forbudt i USA.
Amerikansk politi skal i hovedsak ha sett mellom fingrene på Canada-importen. Trass at landet i flere år har vært mye brukt som tilholdssted for tilbydere av billige og ofte tvilsomme legemidler solgt over Internett. Falske legemidler er også en gjenganger i spam.
WSJ påpeker at søkemotorer kan holdes ansvarlig hvis de har profittert på ulovlig virksomhet. I 2007 ble Google, Microsoft og Yahoo ilagt en samlet bot på 31,5 millioner dollar etter å akseptert annonser fra illegale gamblingsider.
Les også:
- [25.08.2011] Google må betale gigantbot
- [27.06.2011] Google med forsvarstale før granskning