SKYTJENESTER

Google vil ikke lenger motsette seg å utlevere data lagret på servere utenfor USA

Google.
Google. Bilde: REUTERS/Mike Blake/File Photo
15. sep. 2017 - 15:33

Amerikanske IT-selskaper som Google og Microsoft har tidligere nektet å utlevere data lagret på servere utenfor USA til amerikanske myndigheter. Det kan det se ut til å være slutt på nå, ifølge Ars Technica.

Nettstedet melder at Google i det stille har sluttet å motsette seg ordrer fra amerikanske dommere om utlevering av data lagret på servere utenfor USA. Det går frem av dokumenter som det amerikanske justisdepartementet har sendt inn til amerikansk høyesterett. Dette kommer etter at Trump-administrasjonen har krevd av domstolene at ransakingsordrer rettet mot amerikanske teknologiselskaper også skal gjelde data lagret på utenlandske servere.

I dokumentet som er sendt til høyesterett står det at Google har endret standpunkt, og informert myndighetene om at de vil rette seg etter krav om utlevering.

I fjor vant Microsoft en ankesak om utlevering av data fra Europa til USA. Amerikansk påtalemyndighet krevde innsyn i innholdet fra en navngitt Outlook.com-epostkonto, som ledd i etterforskningen av en narkosak. Microsoft nektet å utlevere dette, og vant frem ved en føderal ankedomstol i New York. 

Domstolens beslutninger gjaldt imidlertid ikke utenfor Connecticut, New York og Vermont, og domstoler i andre stater har kommet til andre avgjørelser i saker mot selskaper som Google, Yahoo og Microsoft. I ett tilfelle ble Google dømt for å vise forakt for retten, fordi de ikke ville etterkomme pålegg om utlevering av data fra utenlandske servere. 

Microsoft vil fortsatt ikke utlevere

Mens Google nå altså ser ut til å gi etter for press fra myndighetene, går det frem av dokumentet fra justisdepartementet at Microsoft fortsatt vil basere seg på avgjørelsen fra New York-domstolen – og nekte å utlevere informasjon som ligger lagret på servere utenfor USA.

Microsoft har ikke kommentert saken overfor Ars Technica, mens Google i en uttalelse til nettstedet sier at de har støttet et nytt lovforslag som gir internett-leverandører tillatelse til å gi fra seg data lagret på utenlandske servere.

Det aktuelle lovforslaget, som også støttes av selskaper som Google, Microsoft, Amazon, Apple, Facebook og Twitter, kalles ICPA (International Communications Privacy Act). ICPA skal sikre bedre personvernrettigheter for amerikanske borgere, og samtidig klargjøre amerikanske rettsmyndigheters adgang til å få tilgang til global elektronisk kommunikasjon, samtidig som andre lands personvernlovgivning skal respekteres. Til Ars Technica skriver Google at ulike dommer i ulike stater viser at det er nødvendig med en fornying av lovgivningen på dette feltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.