JPEG

Googles nye åpen kildekode-algoritme gir vesentlig mindre JPEG-filer

Guetzli kan gi raskere sidelasting.

Guetzli bruker lenger tid på komprimeringsjobben enn libjpeg, men gir mindre filer og komprimerte bilder som ifølge Google ofte oppfattes som bedre.
Guetzli bruker lenger tid på komprimeringsjobben enn libjpeg, men gir mindre filer og komprimerte bilder som ifølge Google ofte oppfattes som bedre. Bilde: Google/montasje (digi.no)
18. mars 2017 - 06:00

Google har annonsert en ny åpen kildekode-basert komprimeringsalgoritme som de hevder kan produsere JPEG-bilder i bedre kvalitet, og samtidig gi filer som er 35 prosent mindre enn filer komprimert med dagens metoder. 

Den nye algoritmen har fått navnet Guetzli, som betyr «kjeks» (!) på sveitsisk tysk. Ifølge Google kan Guetzli gi raskere nettsider ved å produsere mindre JPEG-filer uten at dette går på bekostning av kompatibilitet med eksisterende nettlesere. Bilder komprimert med Guetzli skal også kunne leses med eksisterende bildebehandlingsprogramvare, og være bakoverkompatibel med dagens JPEG-standard.

Google sammenligner den nye algoritmen med Zopfli, som er en algoritme som produserer mindre PNG- og gzip-filer, uten at det er behov for et nytt format. 

Hevder mennesker synes Guetzli-bildene ser bedre ut

Selv om JPEG-bilder komprimert med Guetzli blir mindre enn bilder komprimert med libjpeg, et populært bibliotek for lesing og skriving av JPEG-filer, så hevder Google at tester viser at mennesker ofte foretrekker bilder komprimert med Guetzli fremfor libjpeg.

Årsaken skal være at Guetzli fokuserer mer på de tingene det menneskelige øyet ikke klarer å oppfatte. Algoritmen forsøker å gjøre filene så små som mulig uten at det skal gå på bekostning av den oppfattede bildekvaliteten, ved hjelp av en smartere «psykovisuell» modellering – det vil si hvordan mennesker oppfatter for eksempel ulike farger.

Bildet viser en telefonkabel mot en blå himmel. Originalbildet er til venstre. Bildet i midten er komprimert med libjpeg, og har «grums»/«artefakter» – mens det Guetzli-komprimerte bildet til høyre ser best ut, og har en mindre filstørrelse. <i>Foto: Google</i>
Bildet viser en telefonkabel mot en blå himmel. Originalbildet er til venstre. Bildet i midten er komprimert med libjpeg, og har «grums»/«artefakter» – mens det Guetzli-komprimerte bildet til høyre ser best ut, og har en mindre filstørrelse. Foto: Google

Ulempen er at algoritmen bruker vesentlig lenger tid på komprimeringsjobben enn med de metodene som vanligvis brukes i dag. Hvor mye tregere, sier ikke Google noe om.

Fra venstre: Ukomprimert, libjpeg-komprimert og Guetzli-komprimert. <i>Foto: Google</i>
Fra venstre: Ukomprimert, libjpeg-komprimert og Guetzli-komprimert. Foto: Google

I eksempler viser Google hvordan Guetzli-algoritmen gir færre synlige såkalte «artefakter» i det komprimerte bildet, enn når bildet komprimeres meg libjpeg. Mindre «grums» i sterkt komprimerte bilder, med andre ord. 

Nå håper Google at webutviklere og grafiske designere vil ta i bruk Guetzli, noe de mener vil gi en bedre opplevelse for brukerne på nettsider med mange og store bilder, i tillegg til å redusere lastetiden og datakostnadene for mobilbrukere.

Du finner Guetzli på Github her

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.