BEDRIFTSTEKNOLOGI

Googles nye assistent skal delta i samtalen

Utnytter framskrittene innen kunstig intelligens.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mai 2016 - 09:38

Årets utgave av Google I/O, Googles årlige utviklerkonferanse, startet i går med en nesten to timer lang hovedtale med mange kunngjøringer og produktlanseringer. Det kom nyheter knyttet til kunstig intelligens, Android, VR, smartklokker og utviklerverktøy.

I likhet med i alle fall Microsoft, Facebook og Viv satser nå Google på avanserte chatboter, altså programvare som skal kunne svare naturlig på det brukeren skriver med naturlig språk i en samtale. Men Google går også i en noe annen retning enn konkurrentene med Google Assistant, som framstår som en kraftig oppgradering av Google Now.

Allo Allo

For tanken er ikke at den nye, konversasjonsbaserte assistenten bare skal svare når den blir spurt direkte. Slik vil det i alle fall være i den nye lynmeldingsappen Allo, som skal bli tilgjengelig for både Android og iOS til sommeren.

I samtaler mellom to eller flere deltakere skal Google Assistant følge med på hva som skrives og komme med forslag til relevant informasjon ved hjelp av egne knapper som vises nederst i samtalevinduet. Nevnes for eksempel «italiensk mat» i samtalen, dukker det umiddelbart opp en knapp med teksten «italiensk mat». Klikker man på den, vises et det informasjon om restaurantene i nærheten som serverer nettopp italiensk mat.

Dersom samtaledeltakerne blir enige om en restaurant, kan man be assistenten reservere bord.

Assistenten kan også foreslå korte svar («Smart Reply») på det samtalepartneren skriver, basert på hvordan brukeren vanligvis reagerer. For Google Assistant skal lære brukeren å kjenne og stadig tilpasse bistanden den kommer med, til den enkelte bruker. Dette baseres i stor grad på hvordan brukeren forholder seg til forslagene fra assistenten.

Visuell tolkning

Det er ikke bare tekst og tale Google Assistant kan tolke. Også bildegjenkjenning er en del av pakka. Dersom en bruker inkluderer et bilde i samtalen, er assistenten klar til å komme med et forhåpentligvis passende kommentar til dette også. Under presentasjonen ble det vist et bilde av en hund, og assistenten skal med ganske god nøyaktig kunne se om bildet kvalifiserer til en kommentar som «søt hund» og ofte også fortelle hva slags rase hunden er.

Erik Kay i Google forteller om Allo og Google Assistant, som her forstår hva slags matrett som vises på bildet og kan foreslå raske svaralternativer basert på dette.
 

I tillegg til å yte assistanse under samtaler med andre, kan man også kommunisere med Google Assistant direkte. Man kan stille den ganske kompliserte spørsmål, som «Er flighten min forsinket?» eller «Hvor stor var befolkningen i USA da NASA ble etablert?». Google Assistant skal være ekstra god på oppfølgingsspørsmål.

Det ble under presentasjonen også klart at Allo skal ha en egen inkognitomodus. Google har ikke kommet med så mange detaljer om dette, men det er i alle fall klart at den skal benytte ende-til-ende-kryptering, diskrete varslinger og begrenset levetid på meldingene.

Flere detaljer om hvordan teknologien bak Allo fungerer, finnes her.

Google Home

Men Google har ikke til hensikt å begrense tilgangen til Google Assistant til mobile enheter. Senere i år kommer selskapet med en helt ny maskinvare, Google Home, som i praksis er en liten talebasert assistent for hjemmet. Den inneholder blant annet mikrofon og høyttaler og kan brukes til å styre temmelig mye i hjemmet, da den skal kunne integreres med de mest utbredte smarthjemsystemene.

Google Home er en temmelig kompakt enhet som Google ønsker at skal få en sentral rolle i manges hjem.
 

Siden Google Assistant er innebygd, kan man med tale spørre enheten om alt det samme man spør om å Google-søket og mer til. Svaret gjengis med tale eller kan sendes til en passende skjerm, for Google Home har Google Cast-støtte. Det gjør at den også kan brukes som sentral i hjemmets underholdningssystem.

«Vis den nyeste episoden med Silicon Valley på tv-en i soverommet mitt» kan være en aktuell kommando til Google Home. Dette krever dog betydelig integrasjon mellom Google og ulike tjenesteleverandører.

Videosamtaler

Google introduserte i går også en ny app for videosamtaler. Denne heter Duo og skal gjøres tilgjengelig for Android og iOS til sommeren. Den er utviklet av det samme teamet som har utviklet WebRTC-teknologien og er lagd for å levere videosamtaler med så liten forsinkelse som mulig, blant annet med bruk av QUIC-protokollen. Videokvaliteten skal tilpasse seg den tilgjengelige båndbredden og appen skal kunne svitsje sømløst mellom WLAN og mobilnett.

Den mest spesielle funksjonaliteten kalles for Knock Knock, noe som innebærer at den som blir oppringt kan se live video av den som ringer allerede før man godtar samtalen. Ser svigermor hissig ut, kan det jo være at man vil la være å svare akkurat da.

Alle samtaler i Duo tar i bruk ende-til-ende-kryptering.

Daydream

Som ventet presenterte Google også neste etappe i selskapets satsning på virtuell virkelighet, en plattform som har fått navnet Daydream. Google har hatt stor suksess med de enkle Cardboard-brillene. Men som selskapet VR-sjef, Clay Bavor, sa i går – Cardboard har tross alt begrenset funksjonalitet, og mye kan gjøres bedre.

Google har tilsynelatende ikke til hensikt å lage egen VR-maskinvare*, bortsett fra en referansedesign bestående av headset, en enkel håndkontroll og en slags sertifiseringsordning for smartmobiler som er kraftige nok til å drive utstyret uten plagsomme forsinkelser. Helt grunnleggende er det at de støtter kommende Android N, som skal ha mye VR-funksjonalitet innebygd.

* Google har i ettertid kunngjort at også de selv vil tilby Daydream-maskinvare.

  • Les mer om Daydream hos vårt søsternettsted, Tek.no.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.