KARRIERE

Gransker leverandører i Bangladesh

En dokumentar påviste forakt for arbeidere og miljø, og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tar affære.

15. mai 2008 - 07:50

Oslo (NTB-Frode Kvam): Telenor varsler gjennomgang av sine underleverandører i kjølvannet av en dansk TV-dokumentar. Dødsulykke, barnearbeid, livsfarlige arbeidsforhold og miljøødeleggelser er noen av forholdene hos Telenor-underleverandører i Bangladesh.

Den danske journalisten Tom Heinemann beskriver forholdene i sin dokumentar «Et tårn av løfter». Dokumentaren omhandler både Telenor og Ericsson, og ble sendt på svensk og norsk TV onsdag kveld.

Begge selskapene benytter fabrikker som bygger telemaster i Bangladesh. Da nyheten ble kjent onsdag, gjorde næringsminister og Telenors største aksjonær, Dag Terje Andersen (Ap) det klart at det trengs opprydning.

– Helt uakseptabelt
– Vi har som den største eieren tatt kontakt med Telenor og forsikret oss om at de tar saken på alvor. Nå får vi rapporter om at de går gjennom sine underleverandører i Bangladesh og i andre land, for telemaster som i dette tilfellet, og kvalitetssikre at vi ikke får flere slike tilfeller. Dette er helt uakseptabelt, sier Andersen til NRK.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas innrømmer at rutinene for kontroll med underleverandørene har vært for dårlig.

– Dette avdekker forhold som vi ikke kan leve videre med. Vi i Telenor er godt skodd for å gjøre noe med saken, og det gjør vi nå, sier Baksaas.

Telenor-sjefen sier konsernet ikke var klar over forholdene før saken ble tatt opp av den danske journalisten.

Brudd på etiske retningslinjer
– Det visste vi overhodet ikke noe om. I ettertid må jeg si at våre inspeksjoner ikke har gått dypt nok, og ikke vært overraskende nok, overfor leverandørene, sier Baksaas.

Næringsministeren sier det som har skjedd i Bangladesh er brudd på de etiske retningslinjene.

– Dette avdekker ting som er forferdelige. Det er brudd på flere deler av de etiske retningslinjene, både når det gjelder barnearbeid, arbeidsmiljø og sikkerhet, og det eksterne miljøet på utsiden av bedriften. Her er det klart at retningslinjene som Telenor har, og som de har prøvd å pålegge sin underleverandør, er brutt, det er helt klart, sier Andersen.

Ministeren betegner det som positivt at media har avslørt saken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Avslørt av journalist
Den danske journalisten har sett nærmere på fire fabrikker i Bangladesh. Stålverkene leverer telemaster til utbyggingen av mobilnettet i landet, der både Telenor og Ericsson har vært blant hovedaktørene i tolv år.

I produksjonen av mastene bruker et av stålverkene over 30 barnearbeidere som jobber for rundt 1 dollar for en arbeidsdag på elleve timer. Andre av stålverkene slipper ut spillvann i naturen og ødelegger dermed rismarker.

Alle fabrikkene har livsfarlige arbeidsforhold, og arbeiderne skrur sammen teletårnene i opptil 75 meters høyde uten sikkerhetstau, nett eller andre sikkerhetsforanstaltninger. En arbeider omkom da han falt i et usikret syrebad.

Ericsson beklager
Ericsson har valgt å avslutte samarbeidet med tre av stålverkene. Men det svenske selskapet har fortsatt samarbeidet med Confidence Steel, det stålverket Heinemann hevder bruker barnearbeidere. Det svenske selskapet skal nå arbeide for å bedre forholdene på fabrikken.

– De uheldige forholdene i Bangladesh er uakseptable, og vi beklager dypt at kontrollen vår ikke har vært bedre, skriver Ericsson i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.