Bortsett fra sikkerhet, er kunstig intelligens kanskje det aller heteste temaet innen IT for tiden. Ofte er slike veldig hete temaer bare en flyktig «hype», som er glemt igjen om et år. Men kunstig intelligens har allerede fått stor betydning på en del områder, og vi hører nesten daglig om nye framskritt.
Dermed kan det være nyttig at flere enn bare spesielt interesserte tilegner seg kunnskaper om hva kunstig intelligens egentlig er for noe og hvordan det kan brukes. Nå har det kommet et tilsynelatende godt tilbud med relativt lav terskel, slik at flest mulig kan benytte seg av det.
Økende behov
I samarbeid med blant annet selskapet Reaktor, har Universitetet i Helsinki etablert et gratis og nettbasert kurs i kunstig intelligens. Årsaken er økende etterspørsel etter kurs innen kunstig intelligens.
Målet til arrangørene er at 1 prosent av den finske befolkningen skal gjennomføre kurset i år.
Ifølge den finske allmenkringkasteren YLE, var det 24 000 påmeldte allerede dagen etter at tilgangen til kurset ble åpnet. Hvor mange av disse som er finske, er uklart, da kurset er på engelsk og tilgjengelig for alle. Kurset kalles for øvrig «Elements of AI».
Maskinlæring og nevrale nett
Kurset er inndelt i seks deler. Maskinlæring og nevrale nett er hovedtemaene for to av disse delene. Det er ventet at deltakerne vil bruke mellom 30 og 60 timer å gjennomføre kurset.
Det anbefales at hele kurset tas i løpet av seks uker, som blant annet omfatter innsending av besvarelser på oppgaver. 90 prosent av oppgavene må utføres, og 50 prosent må være korrekt besvart.
Det kreves kun grunnleggende kunnskaper i matematikk for å delta.
Studiepoeng
Kurset er en del av AI-utdanningsprogrammet til Finnish Center for Artificial Intelligence (FCAI). I alle fall studenter i Finland kan få 2 ECTS-poeng (European Credit Transfer and Accumulation System) for fullført kurs.
Deltakere i andre land vil motta et sertifikat de kan legge ut på LinkedIn-profilen sin.
Til YLE sier Janina Fagerlund, en interaksjonsdesigner hos Reaktor som har vært på å lage kurset, at det er et stort mangfold blant dem som så langt har meldt seg på. Dette inkluderer personer fra 20 til 75 år. Det er også folk med helt forskjellig bakgrunn, inkludert professorer, barnehageansatte, tannleger og arbeidsledige.
– Alle ønsker å lære hva AI er, fordi de tror det vil få stor betydning i framtiden. De ønsker å vite hvordan AI kan påvirke livene deres og hvordan de kan ta det i bruk, forteller Fagerlund.
– Vi ønsker å vise at det ikke er noe spesielt bemerkelsesverdig med AI. Det er bare en annerledes måte å løse problemer på, forteller hun.
Les også: – Norge er et ideelt land for kunstig intelligens (Digi ekstra)