DATASENTER

Green Mountain godtar NVEs milliongebyr

Datasenterselskapet Green Mountain godtar et overtredelsesgebyr på to millioner kroner som de ble ilagt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Green Mountains datasenter på Heggmoen utenfor Hamar.
Green Mountains datasenter på Heggmoen utenfor Hamar. Foto: Svein Atle Hagaseth
1. aug. 2024 - 13:02

– Vi har nå gjennomgått vedtaket fra NVE, og selv om vi er uenige i begrunnelsen og bakgrunnen for gebyret, har vi valgt å ta dette som en dyrekjøpt erfaring og læring og akseptert gebyret, skriver administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain i en epost til Byggeindustrien.

Gebyret er på to millioner kroner.

Bakgrunnen er at datasenterselskapet startet byggingen av et datasenter i Hamar uten å ha nødvendig tillatelse. Anlegget skal forsyne et planlagt datasenter, hvor Tiktok er en av kundene.

– Det er alvorlig å begynne å bygge uten å ha tillatelse. Når aktører setter i gang arbeid uten å ha tillatelse, undergraver det hele konsesjonsordningen, har seksjonssjef Anne Johanne Kråkenes i NVE tidligere sagt til NTB.

Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth ved datasenteret på Rjukan. <i>Foto:  Arash A. Nejad</i>
Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth ved datasenteret på Rjukan. Foto:  Arash A. Nejad

Anlegget på Hamar består av totalt fem datasenterbygg, hvert med en kapasitet på 30 megawatt, til sammen 150 megawatt. Dermed vil anlegget på årsbasis bruke nesten 1 prosent av strømmen som produseres i Norge.

NVE ble varslet om det ulovlige forholdet i januar 2024, mens konsesjonsbehandlingen var i sluttfasen. Byggearbeidet ble da stanset.

I februar ga NVE selskapet den nødvendige tillatelsen for å ferdigstille bygget.

Administrerende direktør Svein Atle Hagaseth i Green Mountain, her ved datasenteret på Rjukan ved en tidligere anledning, kunne notere rekordresultater for fjoråret etter at verdiene ble kraftig skrevet opp.
Les også

Green Mountain: Fra dundrende underskudd til rekordresultat

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.